TROŠKOVI ZASTUPNIKA

Predsjednik britanskog parlamenta podnio ostavku

20.05.2009 u 14:14

Bionic
Reading

Predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta Michael Martin objavio je u utorak svoju ostavku zbog skandala što je izbio zbog troškova parlamentarnih zastupnika, javljaju agencije.

Martin (63) objavio je da će se povući s dužnosti 21. lipnja, a njegov bi nasljednik bio izabran idući dan. Martin je na dužnosti predsjednika donjeg doma parlamenta od 1999. i prvi je predsjednik parlamenta u zadnjih 300 godina koji će odstupiti s dužnosti. Zadnji se put to dogodilo za vladavine Vilima Oranskog (1689.-1702.).

Martin se našao na udaru kritika zbog mutnih troškova parlamentarnih zastupnika. Po pisanju Daily Telegrapha, zastupnici su na temelju zahtjeva za izvanrednim troškovima "podebljali" svoju plaću za 65.000 funta (100.700 dolara) na godinu.

Ta sablazan šteti svim vodećim parlamentarnim strankama, ali se na najjačem udaru našla Laburistička stranka premijera Gordona Browna.

Michael Martin, bivši sindikalist i radnik u brodogradilištu u Glasgowu, također je bio i prvi katolik predsjednik parlamenta od vremena Mary Tudor (1516.-1558.) i potpuno nov tip predsjednika donjeg doma parlamenta, House of Commons.

Kad je stao na čelo donjeg doma parlamenta, za premijera Tonyja Blaira, mnogo je snobovskih i zajedljivih primjedaba bilo upućeno na račun njegova radničkog podrijetla. Izluđivao je tradicionaliste odbijanjem da nosi periku i primjerenu odjeću koja je uključivala i cipele sa srebrnom kopčom. Rugali su mu se i zbog škotskog naglaska, ali njegov je pad počeo kad se otkrilo da je tisuće funta potrošio za taksi usluge svoje supruge.

Također se pravio "gluh i slijep" na slične nepodopštine zastupnika iz svih stranaka, pa se na račun troškova kupovala, primjerice, hrana za kućne ljubimce i konjsko gnojivo, ali i, kako je britanski tisak podrobno izvijestio, pornografske filmove, čepove za kade i higijenske uloške.