DRUGI KRUG

Predsjednički izbori u Tunisu: Prema anketama vode Saïed i Karui

15.09.2019 u 22:55

Bionic
Reading

Birališta na predsjedničkim izborima u Tunisu zatvorena su u nedjelju navečer, a neovisni kandidat Kaïs Saïed i poduzetnik Nabil Karoui, obojica 'antisistemski' kandidati, prema rezultatima dviju izlaznih anketa ulaze u drugi krug.

'Nabil Karui je u drugom krugu', rekao je za AFP čelnik njegove stranke Kalb Tunes. Kaïs Saïed je pak kazao da je 'prvi ušao u drugi krug', oslanjajući se na te ankete koje mu daju četiri postotna boda prednosti pred Karuijem.

'Nadamo se da će sutra izaći iz pritvora i da će moći ravnopravno sudjelovati u kampanji', rekla je Karuijeva supruga Salva Smaui novinarima, nakon čega je pročitala pismo koje je javnosti uputio njezin suprug.

'Nadamo se da u drugom krugu neće biti nepravde i da će utrka biti ravnopravna za obojicu kandidata, uz posvemašnje poštovanje ustava, zakona i volje građana i birača', rekla je čitajući pismo.

Ankete tuniških instituta Sigma Conseil i Emrhod davale su Saïedu oko 19 posto glasova, a Karuiju oko 15 posto.

Prvi kandidat islamističke stranke Ennahde za tu najvišu dužnost Abdelfatah Moru dolazi na treće mjesto s 11 do 12 posto, daleko ispred premijera Jusefa Šahida koji po anketama osvaja između 7 i 8 posto.

Slavljeničko ozračje vladalo je u nedjelju navečer ispred Karuijeva izbornog stožera stranke, gdje su stotine njegovih pristaša izražavali uvjerenje da njihov kandidat, koji je trenutačno u pritvoru, ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora u Tunisu.

Razdragano mnoštvo je trubilo i plesalo uz zvuke tradicionalnog glazbala darbuke ispred Karuijeva stožera.

'Imamo Nabila, imamo Karuija, Šahide, odzvonilo ti je', izvikivali su sudionici skupa smjerajući na premijera i kandidata Jusefa Šahida kojeg optužuju da je iskoristio pravosuđe kako bi njihova kandidata isključio iz utrke.

Karui (56), osnivač velike tuniške privatne televizije Nessme, u pritvoru je od 23. kolovoza pod sumnjom u pranje novca i utaju poreza.

Popularnost je stekao posljednjih godina organizirajući dobrotvorne akcije u siromašnim dijelovima zemlje o kojima je Nessma naširoko izvještavala.

Potpuno drukčije je bilo ozračje u glavnom stožeru Šahida, gdje mediji nisu mogli dobiti informacije i gdje nijedna izjava nije potvrđena.

Sedam milijuna Tunižana pozvano je bilo u nedjelju na prvi krug predsjedničkih izbora u kojima je sudjelovalo 26 kandidata. 

Izlaznost u prvom krugu dosegnula je 45,02 posto, priopćilo je izborno povjerenstvo.

'To je pristojna izlaznost', ocijenio je predsjednik povjerenstva Nabil Bafun podsjećajući da je 2014. izlaznost u prvom krugu bila 64 posto prije zatvaranja birališta.