sedmi po redu

Predsjednički izbori u Sloveniji raspisani za 23. listopada

20.07.2022 u 14:13

Bionic
Reading

Predsjednički izbori u Sloveniji na kojima će se izabrati nasljednik Boruta Pahora održat će se 23. listopada, najavila je u srijedu predsjednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič nakon što je potpisala odluku o njihovu raspisivanju

Izborni rokovi počinju teći 22. kolovoza, do kada je moguće podnositi kandidature, nakon čega počinje i službena predizborna kampanja. U slučaju da bude potreban drugi krug izbora, u kojemu se natječu dva kandidata s najviše osvojenih glasova, on mora biti održan u roku od tri tjedna.

Novoizabrani predsednik trebao bi u parlamentu prisegnuti na dužnost 23. prosinca, dan nakon što istekne drugi petogodišnji mandat sadašnjem predsjendiku Borutu Pahoru.

Ovogodišnji predsjednički izbori u Sloveniji sedmi su od 1992. godine. Dva uzastopna mandata uspjeli su osvojiti samo prvi predsjednik MiIan Kučan i to i 1992. i 1997. u prvom krugu, te Borut Pahor koji je najprije Danila Tuerka, a onda Marjana Šareca pobijedio u drugom krugu.

Osim Danila Tuerka koji je bio predsjednik od 2007. do 2012. godine samo je jedan predsjednički mandat odradio i pokojni Janez Drnovšek koji se za predsjendika kandidirao 2002. godine, nakon što je niz godina bio premijer.

Prema ispitivanjima javnog mišljenja u zadnja dva tjedna, nakon što su se neslužbeno javnosti predstavili potencijalni kandidati za predsjedničke izbore, najviše mogućnosti za eventualni ulazak u vjerojatni drugi krug predsjedničkih izbora imaju poznata pravnica Nataša Musar Pirc, bivši ministar vanjskih poslova u Janšinoj vladi Anže Logar, te bivša diplomatkinja Marta Kos koju će kandidirati Pokret Sloboda (GS), stranka premijera Roberta Goloba.