SLUČAJ SREDNJA.HR

Predsjednici stiže nova packa: Nema više skrivanja tajni!

15.11.2016 u 19:46

Bionic
Reading

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa uputit će novo upozorenje predsjednici Kolindi Grabar Kitarović jer na internetskoj stranici Ureda predsjednice još uvijek nisu objavljene sve informacije na način na koji to propisuje Zakon o pravu na pristup informacijama, doznaje tportal iz Ureda povjerenice za informiranje. Iako se Ured predsjednice u zadanom roku od 15 dana očitovao na prvo upozorenje, naknadnom provjerom predsjedničinog weba utvrđeno je da neke informacije i dalje nedostaju

Podsjetimo, predstavku povjerenici za informiranje podnio je Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr, navodeći da Ured predsjednice postupa protivno zakonskim odredbama s obzirom na to da na internetskim stranicama nema objavljene kontaktne podatke voditelja unutarnjih ustrojstvenih jedinica, nije objavio godišnji plan tih jedinica, niti su ostale informacije objavljene na lako pretraživ način. Inače, Matijević je od Ureda predsjednice tražio odgovor na pet konkretnih pitanja o politikama prema mladima, što ih je Kolinda Grabar Kitarović svesrdno proklamirala za vrijeme predizborne kampanje.

Portal srednja.hr dobio je nezadovoljavajući odgovor s Pantovčaka, a Matijević za tportal ističe da Uredu predsjednice zapravo nije naloženo da odgovori direktno na njegova pitanja, nego da objave tražene podatke na stranici predsjednica.hr. Provjerom stranice, Ured povjerenice za informiranje uočio je da nedostaju još neke informacije te je u konačnici 24. listopada Uredu predsjednice naložio da u roku od 15 dana dostavi očitovanje.

Mladi su bili važan fokus u kampanji, a ništa se nije promijenilo

'Predsjednica prema Strukturi ureda nema povjerenika za mlade, što je bilo moje glavno pitanje. Bivši povjerenik Tomislav Madžar zatražio je razrješenje 9. listopada 2015., što upućuje na to da na Pantovčaku 13 mjeseci nema povjerenika za mlade, od ukupno 21 mjeseca, koliko je prošlo od početka njezina mandata. U inauguracijskom govoru dotaknula se mladih, bili su važan fokus predizborne kampanje, često u javnim nastupima govori o problemu iseljavanja mladih, ali ondje gdje je rekla da će napraviti promjenu, na Pantovčaku, nije se ništa promijenilo', konstatira Matijević.

S Pantovčaka su za tportal obznanili da je očitovanje Ureda predsjednice u predmetu Marko Matijević dostavljeno povjerenici Musi 31. listopada, preporučenom pošiljkom. Iz Ureda povjerenice poručuju da je očitovanje zaprimljeno 4. studenog, uz dostavljenu presliku naslovne stranice Ureda predsjednice s prilozima ispisa koji se odnose na objavu financijskog plana, financijskog izvješća i strukturu Ureda predsjednice s kontaktnim podacima. U naknadnom kontaktu s Uredom predsjednice ustanovljeno je da savjetnik za mlade odnosno rukovoditelj kabineta za mlade nije imenovan, navode iz Ureda povjerenice.

'Nakon zaprimanja spomenutog očitovanja Ureda predsjednice Republike Hrvatske izvršena je provjera internetske stranice http://predsjednica.hr/. S obzirom na to da je utvrđeno da Ured predsjednice Republike Hrvatske nije na internetskoj stranici objavio na lako pretraživ način sve informacije iz članka 10. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15), povjerenica za informiranje uputit će dodatno upozorenje Uredu predsjednice Republike Hrvatske', najavljuju iz Ureda povjerenice za informiranje.

Ispario kabinet za mlade

Komentirajući djelovanje predsjednice Grabar Kitarović, Matijević podsjeća i na to da je u predizbornoj kampanji najavljeno osnivanje savjeta za mlade te je predsjednicu, između ostalog, pitao u kojoj je fazi taj projekt.

'Pojedinci iz različitih organizacija čak su dobili pozive da pošalju svoje životopise, ali nisu nikada dobili povratne informacije. Prema Strukturi ureda, postoji kabinet za mlade, formiran kao 'ustrojstvena jedinica', ali nije poznato tko su članovi kabineta, a vjerujem da je to upravo naložila povjerenica za informiranje kada su potvrđeni moji navodi da na svojim internetskim stranicama nema objavljene kontaktne podatke voditelja unutarnjih ustrojstvenih jedinica, nije objavljen godišnji plan tih unutarnjih ustrojstvenih jedinica te ostale informacije nisu objavljene na lako pretraživ način', kazao je Matijević za tportal u ponedjeljak. 

U međuvremenu, 'kabinet za mlade', koji je bio naveden kao šesti i posljednji u nizu predsjedničinih kabineta, ispario je s internetske strane njezina ureda. Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, tijela javne vlasti obvezna su objavljivati informacije o svom unutarnjem ustrojstvu, s imenima čelnika tijela i voditelja ustrojstvenih jedinica te njihovim kontaktnim podacima.


Matijević je predsjednicu pitao i koji je njezin plan za idućih godinu dana za mlade i zaustavljanje njihovog odlaska iz Hrvatske.

'Ako uopće dolazi do toga da nakon gotovo dvije godine mandata moram tražiti takve osnovne informacije na ovakav način, to upućuje da ne postoji ni jasna politika usmjerena prema mladima, osim jake retorike koja se koristi svakom prilikom, ali bez ikakvog rezultata. Pohvalno je to da se u javnosti artikuliraju problemi s kojima se suočavaju mladi, ali ako se to radi bez jasne političke akcije koja će stajati iza toga, onda je to uzaludno. Predsjednica nema velike ovlasti, niti se od nje očekuje rješavanje problema mladih, ali očekuje se minimum transparentnosti i održavanje obećanja iz predizborne kampanje', zaključio je Matijević.