CROBAROMETAR

HDZ najpopularnija stranka, SDP blago smanjio zaostatak

25.07.2017 u 19:36

Bionic
Reading

Potpora vladajućem HDZ-u u srpnju je pala na 33,6 posto. Iza nje je pristojnoj udaljenosti SDP koji u ovom trenutku može računati na 22,4 posto potpore ispitanika. Živi zid već je četiri mjeseca sa sličnom potporom, ovaj put je na 7,6 posto. Most je od parlamentarnih izbora, pa i izlaskom iz Vlade, u padu. Srpanj završavaju s potporom od svega 6,2 posto ispitanika. Rezultati su to najnovijeg istraživanja Dnevnika Nove TV Crobarometar

Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje da je HDZ-u u odnosu na lipanj osjetno smanjen rejting – sa 34,8 na 33,6 posto. SDP-u je neznatno porasla potpora (sa 22,2 na 22,4 posto).

Most je već nekoliko mjeseci na silaznoj putanji, srpanj završava potporom od 6,2 posto. Mjesec prije imali su potporu od 7,4 posto. Živi zid je postojan i može računati na potporu od 7,6 posto.

Iza 'velike četvorke' nalazi se stranka Milana Bandića s rastom potpore na 4,7 posto, slijedi HSS koji je oslabio na 2,7 posto, IDS može računati na 1,7 posto, a HNS je potonuo na 1,9 posto. Stranka Pametno može računati na potporu od 1,6 posto. Posljednja stranka iznad 1 posto je Promijenimo Hrvatsku, ima 1,2 posto.

Smjer kojim ide Hrvatska i dalje je loš, no čini se da je zuaustavljen rast pesimizma, jer dva mjeseca zaredom 64 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru. A da zemlja ide u dobrom smjeru, misli pak 28 posto ispitanika, ne zna njih 8 posto.

Vladine politike i dalje većina građana ne odobrava, točnije njih 56 posto, ali ih zato odobrava njih 34 posto, ne zna njih 10 posto.

Zato već treći mjesec raste broj ispitanika koji misle kao će Vlada odraditi mandat do kraja. To u ovom trenutku misli 58 posto ispitanika, a da će se koalicija raspasti i prije, misli njih 31 posto, ne zna 12 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 18. u mjesecu na uzorku od  978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Podaci se prikupljaju metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.