crobarometar

HDZ najpopularnija stranka, SDP zaostaje 12,6 postotnih poena

26.06.2017 u 20:04

Bionic
Reading

Rejting HDZ-a raste već treći mjesec, lipanj završava s potporom od 34,8 posto ispitanika. Slijedi SDP s potporom od 22,2 posto, Most je u padu (s 9,2 na 7,4 posto), a Živi zid se 'usidrio' na 7,3 posto. Rezultati su to najnovijeg istraživanja Dnevnika Nove TV Crobarometar

Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje da je HDZ već treći mjesec u blagom rastu - lipanj završava s potporom od 34,8 posto ispitanika. Blago raste i SDP čiji je trenutni rejting na 22,2 posto.

Most je 'izletio' iz Vlade, a lipanj završava potporom od 7,4 posto. Mjesec prije imali su potporu od 9,2 posto. Živi zid je postojan i može računati na potporu od 7,3 posto.

Nakon 'velike četvorke' nalazi se stranka Milana Bandića s potporom od 3,6 posto, slijedi HSS koji se oporavio i sada uživa potporu od 3,3 posto, IDS može računati na 2,6 posto, a HNS pak ima potporu od 2,4 posto. HSU lipanj završava na potpori od 2,4 posto, a stranka Pametno je na dva posto.

Da će se Vlada raspasti misli 43 posto građana, da će odraditi još tri i pol godine mandata misli njih 42 posto, a ne zna njih 15 posto. U odnosu na mjesec prije to je dobar rezultat za premijera. Tada je 56 posto građana mislilo da koalicija neće odraditi mandat do kraja, a tek ih je 32 posto mislilo suprotno.

Vladine politike ne odobrava 54 posto ispitanika, odobrava ih 34 posto, a ne zna njih 12 posto. Vidljiv je porast optimizma. Mjesec prije Vladine politike nije podržavalo 63 posto ispitanika, a uz Banske dvore bilo ih je samo 27 posto.

Većina građana, njih 64 posto, misli da zemlja ide u lošem smjeru, suprotno misli njih 24 posto, a ne zna 11 posto. No, činjenica je kako je zaustavljen tromjesečni trend rasta pesimizma smjerom kojim ide Hrvatska i prvi je ovo mjesec u kojem raste optimizam.

Svaki drugi građanin, ili njih 50 posto, daje podršku radu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, što je porast od pet postotnih poena u odnosu na mjesec prije. Istodobno, 40 posto birača joj ne daje podršku, ali taj je broj u padu. Ne zna njih 10 posto.

Istraživanje provodi agencija Ipsos između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 978 punoljetna građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.