ANALITIČARI UPOZORAVAJU

Predsjednica se mora odmaknuti od HDZ-a, šteti i sebi i njima

10.10.2015 u 09:00

Bionic
Reading

Kad završi druženje s čelnicima Višegradske skupine u Mađarskoj, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović samo će se na kratko vratiti u Hrvatsku jer već idućeg tjedna putuje dalje, u prijateljsku Narodnu Republiku Kinu. Je li to putovanje predsjedničin pokušaj da se odmakne od razbuktale kampanje za predstojeće parlamentarne izbore, kakva je njezina uloga u kampanji, pomaže li HDZ-u da pobijedi na izborima i šteti li time dužnosti predsjednice, neka su od pitanja s kojima smo razgovarali s političkim analitičarima dr. Ivicom Maštrukom i dr. Ivanom Rimcem

Maštruko i Rimac ne dvoje da predsjednica Grabar-Kitarović aktivno sudjeluje u predizbornoj kampanji na HDZ-ovoj strani i smatraju kako time ne pomaže HDZ-u, ali šteti dužnosti šefice države. Dr. Ivan Rimac upozorava kako otvorenim svrstavanjem na samo jednu stranu predsjednica daje ton kampanji, ali i 'stvara podozrenje oko toga kako će obavljati svoju predsjedničku funkciju u trenutku kada izbori završe i kad će trebati objektivno procijeniti tko treba biti pozvan na konzultacije oko sastavljanja vlade'.

Rimac podsjeća kako je funkcija predsjednice da bude arbitar među strankama i garant da će prijenos vlasti nakon izbora biti proveden u skladu s ustavom i zakonima, a ne da favorizira određenu političku opciju ili da zastupa njezine stavove.

'Predsjednica mora osigurati kontinuitet i nepristranost u prijenosu vlasti, treba osigurati da se konstituira Sabor i da taj Sabor počne djelovati te da delegira moguće ishode oko sastavljanja vlade. U ovom trenutku ne možemo očekivati da će se ona odmaknuti od HDZ-a. HDZ je uvjeren u pobjedu na izborima i predsjednica se u tom smislu ponaša kao da su izbori već riješeni u korist HDZ-a.', upozorava dr. Rimac.

Dr. Ivica Maštruko
podsjeća kako su u demokratskim društvima modeli ponašanja predviđeni, utvrđeni i uobičajeni te da bi predsjednica trebala biti neutralna i ne bi se trebala eksponirati na bilo koji način u izbornoj kampanji, ni posrednim ni neposrednim izjavama koje se tiču sudionika i stranaka koje su u utrci.

'Tako bi trebalo biti, ali u praksi i očekivanjima sigurno neće biti realizirano kad je u pitanju sadašnja predsjednica. Ona se uopće ne bi trebala petljati u rad vlade jer je i vlada stranački upetljana u kampanju pa svaka kritika vlade znači i kritiku stranke koja se natječe. Predsjednica bi se od toga trebala suzdržavati jer nema ni razloga, ni potrebe ni smisla da se u to miješa. No, s obzirom na njezina dosadašnja ponašanja, na to da je njezino stranačko opredjeljenje posve jasno, ona će se sasvim sigurno miješati u kampanju.', uvjeren je dr. Maštruko.

Upozorava kako ona time šteti i sebi i dužnosti predsjednice Republike, a HDZ-u to neće koristiti.

'Ona još uvijek nema ni iskustvo, kompetencije ni karizmu, a ni znanje koje je potrebno za obavljanje dužnosti predsjednice RH pa se i ponaša na neki način neodgovorno.', kaže Maštruko. Takav je slučaj i s odlaskom u Mađarsku, na sastanak čelnika Višegradske skupine.


'Njeno ponašanje i njezin odlazak u Mađarsku prvenstveno je bio motiviran sastankom Višegradske skupine i pokušajem da se priključi toj grupi istomišljenika o problemu izbjegličke krize. No, na neprimjeren način je iskoristila boravak u Mađarskoj za samopromociju vezano za onaj vlak. Povratak vlaka je tipičan primjer samopromocije na posve nebitnim stvarima i očito je napravila kiks kad je sebi pripisala zasluge za povratak vlaka jer to nisu nikakve zasluge budući da bi se taj vlak ovako ili onako vratio Hrvatskoj. To nema veze ni s njom ni s Ostojićem.', ocjenjuje iskusni diplomat Maštruko.

Što se pak tiče odlaska u Kinu, uvjeren je kako to nema veze s odmicanjem od kampanje jer su kineski programi i susreti nabijeni i dogovaraju se puno ranije. Šefovi malih država poput naše, koji žele posjetiti Kinu, zavise o slobodnim terminima njihovih domaćina i to je sigurno puno ranije dogovoreno. Maštruko podržava posjet Kini jer je maloj državi poput Hrvatske uvijek važno iskoristiti mogućnost posjeta moćnoj državi, ali dodaje i kako su ti posjeti kao sveta vodica – niti štete niti posebno koriste.

Za razliku od Maštruka, koji je uvjeren kako će predsjednica do kraja biti uz HDZ u kampanji, dr. Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu, ipak misli da će predsjednica odlaskom u Kinu pokušati napraviti odmak u odnosu na aktualnu predizbornu kampanju, a u tom smislu smatra kako bi bilo dobro da dok je tamo uopće ne odgovara na novinarska pitanja koja se tiču izbora, Vlade i stranaka.

'Predsjednica je branila stavove koje je jasno eksplicirao HDZ u svojoj kampanji ili bolje rečeno u svojem prijeporu oko strategije kako se ponašati prema izbjeglicama u odnosu prema SDP-ovoj strategiji. Jasno je stala na stranu jedne političke opcije u tom elementu koji je postao jedan od ključnih u ovoj kampanji za predstojeće izbore. Moram reći da ona time šteti svom ugledu, ugledu funkcije i mislim da njezini potezi u ovom času zapravo štete HDZ-u. HDZ se u odnosu na izbjegličku krizu postavio tako da sami sebi trenutno ruše rejting, a predsjednica ih u tome još i podržava.', zaključio je Rimac.