intervju za večernjak

Predsjednica otkriva bi li opet pozvala Bujanca, što će joj biti prvi potez ako pobjedi te zbog koga je oklijevala s kandidaturom

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 06.10.2019 09:43
  • Objavljeno 06.10.2019 u 09:43
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović za Večernji list otkrila je kako nije lako prelomila da uđe u utrku za drugi mandat i to zbog svoje djece jer je, kaže, kćer Katarina koja je otišla u Ameriku studirati kako bi se riješila policijskog osiguranja i sina Luke koji ima 16 godina i želi studirati na FER-u. Kazala je da se ovih pet godina osjećala kao u kućnom pritvoru, no kako postoji I druga strana medalje

Predsjednica kaže da se ovih pet godina osjeća kao u kućnom pritvoru, čak je slikovito opisala da joj se čini kao da je u filmovima o Stanliju i Oliju kada hodaju okolo sa zatvorskom kuglom oko noge. To je, istaknula je, druga strana medalje njezina posla.

Što se tiče kritika na račun Vlade, predsjednica je u intervjuu za Večernji list kazala kako ‘kritizira onda kada je to potrebno i da je to činila tijekom cijelog mandata, a u međuvremenu su se promijenile tri Vlade. ‘Neki misle da treba stalno galamiti, prozivati, biti drzak, ciničan i bezobrazan i misle kako je to politika. Kritika da bi se pokazivali “mišići“, kritika samo da bih se nekome svidjela, to je vrsta lošeg populizma. Možda je to interesantno medijima, ali je štetno za državne interese, za interese ljudi, za cijelo društvo. Kritika ne može biti svrha sama sebi. Svaka je moja kritika bila praćena i prijedlozima rješenja problema o kojima sam govorila. Ponavljam, predsjednica je jamac stabilnosti državne vlasti i korektiv kada je to potrebn’, kazala je u intervjuu za Večernji list.

‘Vjera u Hrvatsku puno je više od slogana – to je svjetonazor. Cijeli svoj mandat zastupam interese Hrvatske i naših ljudi, iznad stranačkih i ideoloških tabora. Držim da sam Hrvatsku dobro zastupala u svijetu. Danas Hrvatska ima jaču poziciju i ugled u Europi i svijetu nego ikada prije. Čvrsto smo pozicionirani tamo gdje Hrvatska pripada, a to je srednja Europa i Mediteran, a ne region. Kroz inicijativu Tri mora, koju sam pokrenula i koja je prerasla u respektabilnu regionalnu inicijativu kojoj su se kao partneri pridružili i SAD i Njemačka, potičemo razvoj naših država u srednjoj Europi kako bi se standard života izjednačio s onim na Zapadu. Goruću temu demografije prva sam istaknula kao pitanje svih pitanja, čemu su se tada mnogi podsmjehivali. Danas svi vide da je to glavni hrvatski problem. Jamac sam stabilnosti državne vlasti, što i propisuje Ustav RH. Okupljala sam stručnjake i promovirala niz inicijativa, od decentralizacije, razvoja otoka i brdsko-planinskih područja, smanjivanja poreza i parafiskalnih nameta i povećanja plaća, poticanja poduzetništva i izvoza, do brendiranja. Kao vrhovna zapovjednica OSRH izrazito sam se brinula o našoj nacionalnoj sigurnosti, opremi naše vojske, ali i o poboljšanju životnih uvjeta svakoga vojnika i njihovih obitelji. Uspostavili smo sustav domovinske sigurnosti kao odgovor na nove sigurnosne prijetnje. Obnovila sam potpuno zapuštene veze s iseljeništvom, zagovarala i borila se za jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Afirmirala sam mlade, tražila sam i predlagala rješenja za blokirane, borila se za reformu obrazovanja, posebice za afirmaciju STEM područja. Ukratko, sve vrijeme sam s ljudima u svakom dijelu Hrvatske, slušam što i kako govore i s kojim se problemima susreću u svakodnevnom životu. Ja sam jedna od njih i borim se za njih’, istaknula je predsjednica.

  • +14
  • +11

Kolinda Grabar Kitarović objavila je kandidaturu za još jedan mandat

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Pojasnila je prioritete u svojoj kampanji i eventualnom drugom mandatu.

‘Najavila sam: pravosuđe i borba protiv korupcije, izvozna i investicijska politika, lobiranje za naše izvoznike, domovinska sigurnost, posebice zaštita granica, očuvanje našeg identiteta i načina života, daljnje međunarodno učvršćivanje Hrvatske, a u sklopu toga inicijativa Tri mora. Tražit ću donošenje mjera za znatniji rast plaća, jačanje državnih institucionalnih mehanizama za povratak i regulaciju useljavanja, intenziviranje veza s iseljeništvom te nadasve i dalje doslovce forsirati demografsko pitanje. To smo tek načeli. Treba riješiti i pitanje reguliranja dopisnog i elektroničkog glasovanja, pogotovo zbog velikog broja državljana s prebivalištem u inozemstvu, kojima smo sadašnjim ustavnim rješenjima uvelike onemogućili glasovanje i sveli ih na državljane drugog reda. Nismo više u 19. stoljeću! Pitanje ravnopravnosti Hrvata Bosne i Hercegovine s druga dva tamošnja naroda ostaje krucijalnim pitanjem. Bit će toga još, ali ne trčimo pred rudo’, dodala je. Neće kaže biti na ničijoj liniji nego na liniji interesa hrvatskog naroda i države. ‘Svima nam je dužnost surađivati u interesu Hrvatske. Tako radim sada, a tako sam i radila kada su premijeri bili Zoran Milanović i Tihomir Orešković. Katkad ide lakše, katkad teže. Nema tu nikakve mistifikacije. Plenković i ja obnašamo ove dužnosti dok narod to bude htio. Svi smo mi prolazni, a Hrvatska ostaje. A što se tiče lupanja šakom o stol, katkad sam doista to i učinila – figurativno, verbalno. To je slika kojom sam željela reći da neću šutjeti ni o jednom bitnom državnom pitanju. I nisam šutjela’, smatra. Na pitanje kako ocjenjuje prijedlog Miroslava Škore da predsjedniku trebaju veće ovlasti I s druge strane Zorana Milanovića koji bi da Sabor bira predsjednika, Grabar Kitarović odgovara: ‘Jedni bi željeli od predsjednika Republike napraviti faraona, a drugi marionetu. Prijedlozi promjena predsjedničkih ovlasti koje smo do sada čuli jednostavno nisu provedivi, dapače neki su i opasni.’

Govor s didaskalijama: Greške se mogu dogoditi

Progovorila je i o ispisu njezinog govora koji je u radnoj verziji zajedno s didaskalijama podijeljen novinarima nakon službene objave kandidature. ‘To uopće ne smatram propustom, greške se mogu dogoditi. Nitko, naravno, nije smijenjen jer to bi značilo da imam veliki ego koji ne trpi greške. Didaskalije su često sastavni dio govora svih državnika, pa Obama je u svojim govorima imao napisano pauza. Često sam sjedila u prvom redu pa sam to mogla vidjeti. Ponekad brzo govorim pa si stavim zvjezdice koje me podsjećaju da trebam usporiti’.

Kaže da je Škoru u profesionalnom smislu vidjela samo jednom – kad je došao na razgovor k zamjeniku ministra. ‘No o njegovu diplomatskom radu mogu govoriti prije svega oni s kojima je radio i kojima je trebao služiti dok je bio u Pečuhu kao generalni konzul. Cijenim ga kao estradnog umjetnika’, pojasnila je.

Na pitanje o svom opuštenom ponašanju i pjevanju kaže:

‘Trebam li biti smrknuta i nervozna? U Hrvatskoj nedostaje optimizma. Često smo zabrinuti zbog stvari koje nemamo, a premalo se radujemo onome lijepom i dobrom što imamo. Uz to, ne zaboravite da postoje ljudi koji doslovno žive od utapanja Hrvatske u apatiju i depresiju, koji neprestano siju crnilo. U svome prvome mandatu nisam im dopustila da se razmašu, neću im to dopustiti ni u drugom. Vjerujem u Hrvatsku, vjerujem u hrvatske ljude, a to je najbolji lijek protiv pesimizma i apatije’

  • +23
  • +20

Kolinda Grabar-Kitarović u radnom posjetu Clevelandu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice

Na pitanje bi li danas izostavila neke goste koje je pozvala na inauguraciju poput Zdravka Mamića, Velimira Bujanca, Tome Horvatinčića, odgovara: ‘To što nas život stavlja u nove okolnosti, to što s nekim više niste ljudski ili politički bliski ne znači da se treba pretvarati da ih niste poznavali’.

Otkriva što će biti njezin prvi potez postane li opet predsjednica: Zahvaliti svojoj obitelji, suprugu i djeci na njihovu nesebičnom odricanju i potpori svih ovih godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!