NEUTEMELJEN POPULIZAM

Poduzetnici pitaju Grabar Kitarović: A zašto čistačica u Uredu predsjednice nema plaću od 7500 kuna?

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 04.10.2019 14:07
  • Objavljeno 04.10.2019 u 13:48
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila je kandidaturu za drugi mandat

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila je kandidaturu za drugi mandat

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom objave kandidature za novi predsjednički mandat dotakla se i gospodarstva. Između ostalog izjavila je kako plaće mogu i moraju rasti te da nema razloga da prosječna neto plaća ne bude 7500 kuna. Na njezinu tvrdnju poduzetnici gledaju kao na još jednu te olako izrečenu konstataciju političara koja nema previše uporišta u stvarnosti

Vlasnik Orbico grupe, najvećeg distributera robe široke potrošnje u Europi, Branko Roglić smatra kako ne možemo očekivati veći rast plaća sve dok se ne smanje davanja državi koja pritišću poslodavce.

'Bio bih sretan da povećamo plaće, ali prvo treba smanjiti cijenu države. Sve dok se to ne dogodi o tome možemo samo sanjati. Imamo 22 županije, a ne šest. Imamo više od 540 općina, a ne 120. Dok se to ne riješi, bit će nam tako kako je, ako ne i gore. Trebalo je privatizirati sva javna poduzeća najkasnije do 2000. Sve se to mora napraviti ako želimo veće plaće', izjavio je za tportal Roglić.

Predsjednik Udruge nezavisnih poslodavaca Petar Lovrić pozdravlja ideju predsjednice da prosječna plaća mora iznositi 7500 kuna neto, ali poziva državu neka prva to napravi i bude uzor privatnicima.

Predsjednik Udruge nezavisnih poslodavaca Petar Lovrić

Predsjednik Udruge nezavisnih poslodavaca Petar Lovrić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Niti jedan poslodavac ne daje plaću, već to radi tržište. Neka predsjednica nađe način da država svim svojim zaposlenicima, a ima ih 350.000, što u državnoj, što u javnoj upravi, poveća plaću na prosječnih 1000 eura. Zbog čega čistačice u njezinu uredu nemaju toliku plaću? Neka država u javnoj nabavi, koja je godišnje teška oko 60 milijardi kuna, stavi odredbu da se na nju mogu javljati samo ona poduzeća u kojima je prosječna plaća 7500 kuna. Neka to bude prosječna plaća u svim državnim tvrtkama', poručio je predsjednici Lovrić.

  • +14
  • +11

Kolinda Grabar Kitarović objavila je kandidaturu za još jedan mandat

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ekonomski stručnjak Damir Novotny pak poručio joj je kako plaće u tržišno orijentiranim ekonomijama ne mogu određivati političari.

Ekonomski stručnjak Damir Novotny

Ekonomski stručnjak Damir Novotny

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'To je pitanje produktivnosti rada te odnosa potražnje i ponude, osobito u malim ekonomijama kao što je Hrvatska. Plaće će rasti ne zato što to želi politička elita, nego zato što to nameće tržište kao potrebu. Ali to će morati pratiti i rast produktivnosti', istaknuo je Novotny.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!