'predugo stojimo'

Predsjednica opet oštro po Vladi: Tko i gdje donosi, ili - ne donosi odluke?

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 08.11.2017 13:27
  • Objavljeno 08.11.2017 u 13:27
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Predugo stojimo, a drugi nas prestižu ili nam sve više odmiču', rezimirala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pred hrvatskim ekonomistima okupljenim na savjetovanju 'Ekonomska politika Hrvatske u 2018' nabrajajući sve ono loše u hrvatskoj ekonomiji i društvu. Govoreći o položaju Hrvatske u međunarodnom okruženju poručila je kako 'slika nije blistava' što je razlog za nemir i tjeskobu

'Od početka svoga mandata ističem gospodarske ciljeve. Dvije i pol godine kasnije, unatoč nekim pozitivnim makroekonomskim pokazateljima i trendovima, i dalje nema pravih rezultata, pravih aktivnosti, i dalje se slažemo, ali ne možemo reći da se nešto pomiče', rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, prenosi N1, te podsjetila na 'vječne' teme: poticanje izvoza i ulaganja, rješavanje demografske problematike, društvo znanja, sređivanje i usklađivanje zemljišnih knjiga, reforma mirovinskog i zdravstvenog sustava, reforma tromog pravosudnog sustava, unapređenje poslovnog okruženja, poticanje poduzetništva.

Ilustrirala je to primjerom LNG terminala na Krku, projekt koji je pokrenut kada i poljski.

'I dok je poljski terminal pušten u pogon u listopadu 2015. godine, LNG terminal na Krku još je na razini papirologije', dodala je ona napominjući kako su i strukturne reforme postale 'toliko apstraktne, da ih se u javnom prostoru ne doživljava', rekla je i dodala: Time dolazimo do pitanja tko i gdje donosi, odnosno ne donosi odluke. S ove pozicije mogu zaključiti kako je možda najveći problem pred nama", kazala je Grabar Kitarović.

'Naši rezultati dobivaju pravu vrijednost kad se uspoređujemo s pravom konkurencijom. Slijedom takvog pristupa možemo zaključiti kako slika nije blistava niti nam daje razloga za zadovljstvo nego naprotiv, za nemir i tjeskobu. Za osjećaj potrebe za žurnim djelovanjem', poručila je predsjednica te dodala kako Hrvatska ima jednu od najlošijih stopa omjera izvoza u odnosu na BDP u srednjoj Europi dok je omjer izvoza roba bez usluga još i gori.

  • +13
  • +10

Predsjednica Grabar-Kitarović na savjetovanju ekonomista u Opatiji

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

'Stopa porasta produktivnosti zaposlenosti i BDP-a od 2013. do 2016. u Hrvatskoj među najnižima su u EU. Imamo jedu od najnižih stopa aktivnosti radne snage. Udio ljudi s rizikom od siromaštva među najvišima je u EU', nastavila je Grabar Kitarović koja  se pita i kakvu perspektivu imaju mladi kad s najvišom prosječnom dobi u EU napuštaju roditeljski dom.

Zabrinuta je i zbog davanja za obrazovanje te što imamo najslabije testove iz matematike u EU.

'Dok drugi napreduju mi stojimo na začelju. Ostajemo nekonkurentni u području ljudskih resursa', dodala je ona ustvrdivši kako bi mogla nastaviti nabrajati te dati dosta primjera i iz drugih područja.

Osvrnula se i na neke pozitivne primjere koje vrlo rado nazivaju 'perjanicama'.

'U Hrvatskoj imamo odličnih primjera izvrsnosti, tvrtki koje zapošljavaju i bore se na globalnoj razini. Volimo ih nazivati svojim perjanicama. No moramo biti svjesni kako od toga nemamo ništa sve dok su nam one perjanice bez pratitelja, dok nemaju one koji ih slijede, sve dok nam one predstavljaju iznimku, a ne načelo', dodala je Grabar Kitarović dodavši kako Hrvatska treba postati država koja će svojim aktivnostima i praksama predstavljati dobro uhodan sustav koji provodi prave i kvalitetne politike.

Zapitala se i zašto domišljatost i sposobnost ne pokazujemo u doba blagostanja kada smo se u brojnim kriznim situacijama kada je bila potrebna brza rekacija pokazali posebnima.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!