čije su bolje?

Predsjednica objavljuje mjere populacijske politike koje su uznemirile vladajuće, kako će na njih odgovoriti?

11.06.2018 u 08:00

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović predstavit će danas u 14 sati na Pantovčaku svoje prijedloge mjera populacijske politike

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović popodne će na Pantovčaku predstaviti prijedlog mjera populacijske politike. Na njima su radili ugledni demografi i drugi stručnjaci, na čelu s predsjedničinim savjetnikom Anđelkom Akrapom. Grabar Kitarović predstavlja ih nakon što je premijer Plenković odbio njezin zahtjev da na temu demografije održe zajedničku sjednicu Vlade, javlja Mediaservis.

Predsjednica mjesecima upozorava na katastrofalnu demografsku sliku Hrvatske. Dok njezini kritičari tvrde da se nametanjem ove teme priprema za drugi mandat, zbog demografije je ušla u sukob s premijerom. Još koncem svibnja vjerovala je da će Plenković prihvatiti održavanje zajedničke sjednice Vlade.

'Doista bih voljela da to napravimo u sinergiji jer držim da je demografija ključno državno pitanje, gdje se ne možemo razilaziti, nego moramo postići državni konsenzus. I između Vlade, između oporbe, između svih nas dužnosnika', izjavila je predsjednica Grabar Kitarović.

Zbog demografije predsjednica je imala okršaj i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nakon što je iz njezina Ureda stigla informacija da su on i premijer navodno izjavili da je demografija danas popularna tema, a uskoro možda - neće biti.

'Ona izjava da su demografija i blokirani sada in i da će vrlo brzo izaći iz mode jest beskrupulozna i besprizorna laž', izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

https://www.facebook.com/KolindaGrabarKitarovic/videos/1710613239005628/

Svoj obol toj raspravi dala je prošloga tjedna i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, koju predsjednica de facto proziva:

'Svaku dobronamjernu, kvalitetnu mjeru mi ćemo razmotriti i prihvatiti. I evo, ja isto tako s nestrpljenjem očekujem da vidimo taj prijedlog predsjednice, tim više što Ured predsjednice nije povodom ove problematike kontaktirao s nadležnim ministarstvom ni u smislu upita, ni u smislu nekih preporuka, a mišljenje predsjednice vezano za demografsku problematiku čujem jednako kao i vi, uglavnom preko medija', rekla je Murganić.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Dok se državni vrh prepucava, nedavno je objavljeno da je, prema podacima o iseljenima, Hrvatska možda pala ispod granice od četiri milijuna stanovnika. Savjetnik predsjednice za demografiju Anđelko Akrap dulje vrijeme upozorava da se oko demografije mora postići nacionalni konsenzus.

'Demografi stalno upozoravaju da se ne radi dovoljno, da je to dio ukupne razvojne politike. Nas je malo, ali smo u tome suglasni. To nije politika lijevo-desno, to je politika biološkog opstanka, normalnog obnavljanja stanovništva. Dakle tu nema politikantstva', izjavio je demograf Anđelko Akrap.

  • +2
Prema podacima o iseljenima, Hrvatska je možda pala ispod granice od četiri milijuna stanovnika Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Voljela bih da jedan od doprinosa mojih mjera bude podloga snažne razvojne strategije jer to stvarno demografska strategija i jest. Ne možemo se ograničiti samo na mjere populacijske politike jer ona obuhvaća sve vidove društva', istaknula je predsjednica Grabar Kitarović.