AKTUALNE TEME

Predsjednica o Mamiću, Plenkoviću, demografiji i referendumskim inicijativama

11.06.2018 u 19:28

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gostovala je u emisiji RTL Danas gdje je komentirala aktualna politička događanja

Hrvatska predsjednica je u ponedjeljak predstavila mjere demografskog oporavka Hrvatske za koje kritičari tvrde da se teško mogu provesti jer nema dovoljno novca u proračunu, no u razgovoru za RTL Danas predsjednica je iskazala vjeru da se mogu pronaći uštede kako bi se uložilo u hrvatsku budućnost.

Grabar Kitarović smatra da je bitno provesti temelje demografske politike bez obzira koja stranka bila na vlasti.

Kazala je da između nje i premijera Andreja Plenkovića nema hladnog rata mada je priznala da bi komunikacija mogla biti bolja.

Ne želi upirati prstom tko je kriv za to pri tom se pozvavši na poslovicu da je za svađu potrebno dvoje. Na upit da je iz njenog Ureda u jeku svađe s Plenkovićem oko njene želje da se sazove sjednica vlade na kojoj će prisustvovati poslano priopćenje u kojem je poručeno da predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković laže, istaknula je da se ne slažem se s takvom razinom komunikacijom i da bi tu podvukla crtu.

>>> Predsjednica iznijela broj iseljenih, znatno je veći od dosadašnjeg: To je egzodus, imat ćemo mrtva mjesta!

No istaknula je da ju je iznenadilo što premijer nije prihvatio sjednicu vlade jer su nekoliko puta o tome razgovarali.

Na konstataciju novinarke RTL-a da je u sličnoj situaciju kada ju je odbio za sjednicu Vlade bivši premijer Zoran Milanović tražila ostavku kazala je da je njen tadašnji odgovor bio reakcija na Milanovićeve provokacije.

Nije željela procijeniti rad Andreja Plenkovića već je kazala da će ga procjenjivati hrvatski državljani na izborima.

'U ovom trenutku se ne koncentriram na pitanje o drugom mandatu. Koncentrirana sam na izvršavanje svoje zadaće. O tome ćemo kada dođe vrijeme', kazala je predsjednica odgovarajući na upit kako komentira činjenicu da ju Plenković i HDZ namjeravaju podržati u utrci za drugi mandat na Pantovčaku.

  • +31
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Šibeniku Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipaničev

Predsjednica je u razgovoru za RTL kazala i da se ne slaže da ne može ništa napraviti bez Vlade te je kao primjer navela pitanje demografije o kojem govori od kada je postala predsjednicom i koje je danas pitanje broj jedan u Hrvatskoj te da se odmičemo od ideologije i prošlosti. 'Govorimo o onome što je bitno za život ljudi u Hrvatskoj', istaknula je.

Kazala je da ne razmišlja o tome da bude predsjednica HDZ-a odbivši o tome više razgovarati, a nije željela ni komentirati ni presudu Zdravku Mamiću kazavši da nepravomoćne presude ne komentira.

Istaknula je da se s Mamićem nije čula preko dvije godine i da se teško može reći da joj je prijatelj. Nije željela ni komentirati njegov bijeg u Bosnu i Hercegovinu kazavši da nije na njoj da procjenjuje osobne odluke bilo koga.

Također se nije željela odrediti prema referendumskim inicijativama koje traže promjenu izbornog zakona i poništenje ratifikacije Istanbulske konvencije. Ako inicijative nisu u skladu s Ustavom reagirat će Ustavni sud, a ne političari, naglasila je.

Za Istanbulsku konvenciju je kazala da joj nije prioritet u ovom trenutku, već život hrvatskih građana dok je ipak što se tiče dijela zahtjeva Građanske inicijative Narod odlučuje koja želi manjinskih zastupnicima uskratiti dio prava kazala da smatra da bi svi zastupnici trebali imati ista prava.