'KONKRETNA I SVEOBUHVATNA'

Pitali smo Marina Strmotu što misli o predsjedničinim demografskim mjerama: Zadovoljan je, ali…

11.06.2018 u 17:53

Bionic
Reading

Set dugo najavljivanih demografskih mjera, koje je u ponedjeljak predstavila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, komentirao je za tportal Marin Strmota, bivši državni tajnik za demografiju koji je zbog neslaganja s pristupom Vlade demografskom problemu u veljači dao ostavku. Predsjedničine mjere hvali, no boji se da će ostati mrtvo slovo na papiru i pita se tko će ih provesti u djelo

'Kao demograf vrlo sam zadovoljan tim mjerama jer su konkretne i sveobuhvatne. Na Pantovčaku su shvatili da su demografske mjere dio razvojne politike', kaže nam Strmota.

Smatra da Grabar Kitarović ovime nije iskočila izvan svojih ustavnih ovlasti jer je na njoj, napominje Strmota, štititi opstojnost države i nacionalnu sigurnost RH, a ovakvi demografski pokazatelji prijetnja su nacionalnoj sigurnosti.

'Nije iznesena jedna parcijalna mjera, tipa - sad ćemo spasiti djecu ili ćemo 'štancati' djecu. Ne znam čega se plašimo. Ovo je bilo dobro i volio bih da to ne bude jedan u nizu dokumenata koji će biti mrtvo slovo na papiru', dodaje Strmota.

I dalje sam u HDZ-u

Strmota na pitanje je li i dalje u HDZ-u, s obzirom na to da otvoreno kritizira HDZ-ovu vladu, odgovara da jest. 'Ušao sam u stranku misleći da mogu nešto mijenjati. Ako me netko misli izbaciti, onda živjela demokracija!', ironično je poručio.

U tom kontekstu vraćamo ga na razloge zbog kojih je dao ostavku. 'Nisam dao ostavku zbog pojedine parcijalne mjere koju sam ja sam stvarao, a to je povećanje rodiljnih naknada, nego zbog toga što ne postoje volja, smjer i strateški pristup razvojnoj politici. Da, i to je točno predsjednica detektirala: demografske mjere ne smiju se svesti na poticaje socijali i pomoć siromašnima', tvrdi Strmota.

>>> [VIDEO] Šok na presici: Državni tajnik pred kamerama dao ostavku

Marin Strmota Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Iako predsjednica nije predstavila okvirni izračuna troškova mjera, Strmota kaže kako za pojedine mjere ima sredstava u proračunu. 'Ono što sam ja predlagao kada sam bio državni tajnik trebalo je biti tek prvi korak, ali ja tada u proračunu nisam dobio sredstva ni za taj minorni pomak. Sad se spominje rebalans proračuna, pa toliko o političkoj volji. Društvena klima je sazrela, ali politička klima je upitna. Zbog toga sam i otišao jer jedno je pisati strategiju i lijepo prezentirati, a drugo je ozbiljno raditi na tome', kaže Strmota, pritom komentiravši radnu skupinu Vlade za izradu demografske strategije do 2030. godine.