svečana večera

Predsjednica na Plitvicima ispričala legendu o Crnoj kraljici: 'Ovo je zemlja vaša... volite je!'

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.04.2019 22:26
  • Objavljeno 04.04.2019 u 22:18
Kolinda Grabar Kitarović na Plitvicama

Kolinda Grabar Kitarović na Plitvicama

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice RH

Predsjednice Kolinda Grabar- Kitarović u četvrtak je na svečanoj večeri u povodu obilježavanja 70 godina osnivanja NP Plitvičkih jezera i 40 godina upisa na popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a djelatnicima parka čestitala obljetnice te poručila kako je 'naša obveza očuvati to jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili'

Kako je istaknula večeras se slave "velike i važne obljetnice za našu Domovinu koja je blagoslovljena izvanrednim prirodnim ljepotama, a Plitvička jezera bez sumnje su pravi dragulj među njima."

"Naš najveći i najstariji nacionalni park odavno je postao jedan od prepoznatljivih simbola Hrvatske, stoga mu ne treba posebna promidžba jer su upravo Plitvice, izvrsna reklama za hrvatski turizam, za našu specifičnost u raznolikosti i ljepoti prirodnih bogatstava", rekla je predsjednica.

Kako je istaknula Grabar- Kitarović, Plitvice se u još većoj mjeri nego dosad mogu iskoristiti kao sadržaj brendiranja Hrvatske u svijetu "kao zemlje jedinstvenih prirodnih ljepota i kulturnih sadržaja i kao države koja je sigurna, gostoljubiva i otvorena, koja zna čuvati i promicati temeljne vrijednosti svojega identiteta."

Predsjednica je rekla i da je tijekom rada i života izvan Hrvatske u susretima s ljudima uvjerila kolika je snaga doživljaja i pozitivnih emocija svakoga tko je posjetio bilo koji naš nacionalni park.

  • +6
  • +3

Plitvička jezera

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Osjetljiva je granica komercijalnog pristupa i odgovornog gospodarenja ovim blagom

Predsjednica je posebno naglasila da odgovorno upravljanje nacionalnim blagom mora biti imperativ u kompleksnom održavanju ravnoteže između razvoja turističkih potencijala koji moraju uvažavati ekološke standarde i savjete stručnjaka za zaštitu okoliša.

"Osjetljiva je granica komercijalnog pristupa i odgovornog gospodarenja ovim blagom, u kojem se greške skupo plaćaju. Naša je obveza očuvati ovo jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili rekla je i pozvala se na legendu o Crnoj kraljici.

Kolinda Grabar Kitarović na Plitvicama

Kolinda Grabar Kitarović na Plitvicama

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice RH

Po toj legendi bez Crne kraljice ne bi bilo ni Crne, ni Bijele rijeke; a da nema tih rijeka, ne bi bilo ni Plitvičkih jezera…

"Naša je obveza očuvati ovo jedinstveno prirodno blago koje smo naslijedili, simbolično onako kako nam kazuje legenda o Crnoj kraljici: 'Ovo je zemlja vaša i domovina vaša, jedina koju imate. I ovakva beskišna, tvrda i neplodna, najljepša je i najbogatija za vas. Volite je!' Tako je navodno zborila Crna kraljica kada je od suza stvorila vodu i ljepotu kojoj se svi dive, rekla je Grabar. Iako legenda, ova priča nosi poruku o odnosu prema prirodi, koju smo naslijedili od naših predaka, a posudili od budućnosti. Volimo je, čuvajmo je kao odgovorni nasljednici za budućnost naše djece kojima ovo nacionalno blago ostavljamo u nasljeđe." Čestitajući ravnatelju Tomislavu Kovačeviću i djelatnicima parka poželjela je da Nacionalni park Plitvička jezera i dalje ostane biser hrvatske i svjetske prirodne baštine.

  • +15
  • +12

Plitvice među 'čudima' prirode

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!