PRGOMET O MINAMA

Predsjednica ga je iznenađujuće poslala u Vukovar, evo što je tamo rekao

17.02.2016 u 13:07

Bionic
Reading

Drago Prgomet, predsjednik stranke Hrvatska inicijativa za dijalog – HRID bio je izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na svečanosti završetka razminiranja Vukovarsko-srijemske županije. Ovaj potez predsjednice bio je iznenađujuć, nakon što ju je Prgomet u više navrata prozivao. Iz Ureda predsjednice pojasnili su da je ta odluka donesena temeljem ocjene da je Prgomet, kao hrvatski branitelj koji je i sam preživio prolazak kroz dva minska polja, prava osoba za izaslanika na velikom događaju za Županiju. Njegov govor u iz Vukovara prenosimo u cijelosti

'Rat je zlo. Kao što je rekao Marin Držić, rat je poguba ljudske naravi. I u ovoj dvorani nema nikoga tko nije vidio zlo rata, malo je onih koji nažalost nisu doživjeli iosobnu tragediju.

Ratovi završavaju danom primirje, posljedice ostaju. Posljedice rata su također zlo, različite su i ostaju kao trajni biljeg u našem pamćenju. Jedno od takvih su silna minska polja razasuta našom domovinom, minska polja u kojima su stradali i još uvijek  stradaju civili. Danas-ovom svečanošću obilježavamo završetak razminiranja Vukovarsko srijemske županije,i tako stavljamo točku na jedno takvo zlo.
 
Ovo je veliki ali ne i zadnji udarac ratu.

Zadnji udarac ratu biti će kada svaka majka, svako dijete, svaka supruga pronađe svog sina, svoga oca, supruga koji je nestao u vihoru rata. Kada će svaka žrtva imati grob. Svaki život izgubljen u ratu- ljudski je život. A ljudska patnja ne razlikuje nacionalnost niti političko uvjerenje.
 
Hrvatska je u Domovinskom ratu pobijedila. I treba se znati ponašati kao pobjednik. Naša pobjeda ne smije biti trijumfalističko dokazivanje fizičke moći hrvatskog naroda .

Zato odavde poručujemo: rat je završio. Poručujemo: ovdje danas nema mina.  Doista, mina u zemlji nema, ali svjestan sam kakoće biti teško svladati minska polja u našoj svijesti, u našem sjećanju. Ali nam,  u ime ljudske razboritosti ništa drugo ne preostaje nego učiniti sve da to ostavimo prošlosti.

U prošlosti i u ratu hrabrost, danas i u pobjedi velikodušnost! Podsjetiti ću na riječi predsjednika Franje Tuđmana u svom govoru u Vukovu 1997. Godine.

'Pobjednik koji ne zna praštati taj sije klice novih razdora i budućih zala, a hrvatski narod to ne želi.'
 
Želimo na ovim slavonskim poljima očišćenim od mina posijati sjeme i uzgajati plodove koji će Hrvatsku učiniti sigurnom, naprednom i boljom. Učinimo je takvom, čuvajući svoju povijest, čuvajući sjećanju na hrabre ljude koji su branili Domovinu. Učinimo domovinu zemljom u kojoj jedni druge nećemo procjenjivati po spolu, po dobi, po vjeri, po naciji ili ideološkoj pripadnosti nego po vrijednosti naših karaktera. Učinimo Hrvatsku zemljom u kojoj su pobjednici pravedni, slabiji zaštićeni a napredak zajednički.

Učinimo Hrvatsku zemljom  jednakih mogućnosti. Za svakoga i za svaki dio naše zemlje.

Ovaj je čin  jedan je od preduvjeta mogućeg i očekivanog ekonomskog oporavka ovog osiromašenog kraja. 

U trenutku kad s ponosom obilježavamo dovršetak razminiranja županije koja je bila poprište najvećih stradanja u domovinskom ratu, u političkom životu Republike Hrvatske još uvijek su nažalost, prisutne oštre i netolerantne poruke.

Neki ne shvaćaju da nam za uspijeh trebaju zajednički trud, dijalog, kompromis i suradnja. Upravo na ovom mjestu treba jasno poručiti da smo svi koji živimo u Republici Hrvatskoj - mi.
 
U duhu te poruke, prenosim čestitke predsjednice Republike gospođe Kolinde Grabar Kitarović svima koji su ne štedeći vlastito zdravlje i živote učinili danas vašu županiju slobodnu od jednog velikog zla, prenosim njenu želju i uvjerenje da današnji dan može biti početak gospodarskog oporavka, ostanka mladih, međusobnog poštivanja i dobre budućnosti za sve stanovnike vaše županije', zaključio je u svoj govor Drago Prgomet, koji je i autor knjige 'Sakupljači gelera' u kojoj opisuje kako je sa sanitetskim vozilom naletio na tenkovsku minu.