ĆIRILICA U VUKOVARU

'Pred Srbima u Hrvatskoj je izbor: asimilacija ili odlazak'

05.11.2013 u 13:37

Bionic
Reading

Proglašenjem Vukovara za grad od posebnog pijeteta i službenim progonom ćirilice, Srbima u Hrvatskoj poslana je poruka da se mogu ili potpuno asimilirati ili napustiti Hrvatsku, rekao je predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

On je dodao da je u neposrednom kontaktu sa Srbima u Hrvatskoj, konkretno u Gračacu u Lici vidio da oni žive u atmosferi neizvjesnosti i da su svjesni da je jedini način da ostanu u Hrvatskoj, a da ih niko ne dira, da se 'potpuno integriraju', znači asimiliraju, pišu Nezavisne.com.

Budimir je naglasio da je Vukovar samo izgovor za progon Srba i nastavak prljave igre koja traje godinama. 'Jer da nije tako, zbog čega bi netko jučer skinuo dvojezičnu ploču sa zgrade gdje se nalazi Savjet srpske nacionalne manjine u Vinkovcima. Jednostavno ne možemo vjerovati da se prljava igra Hrvatske nastavlja i sada kada je član EU', rekao je Budimir.

Komentirao je i izjavu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da je opravdano da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, 'ali ne u onim dijelovima u kojima bi to bilo u suprotnosti sa Ustavnim zakonom'. Budimir smatra da je riječ o još jednom vještom manevru prvog čovjeka Hrvatske.

'On bi, kao vrstan pravnik, trebao znati da Ustavni zakon o nacionalnim manjinama ima veću snagu od svakog statuta. Ovo je prljava igra i nastavak priče koja traje desetljećima", ocijenio je Budimir.
On je ponovio da Srbe u Hrvatskoj i iz Hrvatske najviše pogađa ignorantski odnos srpskih institucija prema njima i ukazao da je to do posebnog izražaja došlo baš u vrijeme nedavne posjete Josipovića Beogradu, kada predstavnici izbjegličkih udruženja nisu ni došli u situaciju da razgovaraju sa hrvatskim predsjednikom.

'On se sastao samo sa jednim našim predstavnikom (Miodrag Linta op.a.), koji je aktivan u političkom životu Srbije i koji je kao takav bio podoban za susret. Mi, koji smo htjeli izaći sa konkretnim problemima, ignorirani smo, unatoč svim urgencijama', rekao je Budimir.