PRIJENOS POSLOVANJA

Pred mirovinom vlasnici čak 17 tisuća malih tvrtki. Tko će ih naslijediti?

17.12.2017 u 08:42

Bionic
Reading

U idućih nekoliko godina u mirovinu će otići vlasnici 17.000 malih i srednjih poduzeća osnovanih devedesetih godina prošlog stoljeća, a neizvjesno je tko će, i hoće li, njima nastaviti upravljati. Ta poduzeća zapošljavaju čak 180.000 ljudi. Broj je to podjednak onome koji se povezuje s krizom u Agrokoru, no država ne nudi rješenje koje bi pomoglo u prijenosu poslovanja s prve generacije poduzetnika

'Ne postoji platforma za prodaju mikro, malih i srednjih poduzeća, a izostaje i potpora institucija vezanih uz poduzetništvo te banaka. One u Hrvatskoj ne pružaju kredite koji bi kupcima omogućili preuzimanje tvrtki za koje su zainteresirani, osim kad je kao osiguranje uključena nekretnina. Vlasnici poduzeća stariji od 55 godina trebaju se početi pripremati za prijenos poslovanja, a država treba učiniti sve kako bi uspješna mala i srednja poduzeća nastavila poslovati i čuvati vrijedna radna mjesta', istaknula je za Glas Slavonije Mirela Alpeza, direktorica Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR-a).

Poduzetnici mogu primijeniti različite načine izlaska iz poduzeća – od njegove prodaje zaposlenicima, prodaje osobi izvan poduzeća ili drugom poduzeću, prijenosa upravljanja i vlasništva na članove obitelji do likvidacije poduzeća. Na Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja ekonomski stručnjaci i gospodarstvenici suglasili su se da gašenje poduzeća treba biti iznimka, a ne pravilo.

'U sklopu projekta promocije poduzetništva, počevši od 2018. godine, važan ćemo naglasak staviti na prijenos poslovanja. Trebamo osvijestiti poduzetnike o nužnosti pravodobnog prijenosa poslovanja, pogotovo kad upravljanje poduzećem ne može nastaviti netko iz obitelji. Potrebno je i stvoriti krug stručnjaka koji im u tom procesu mogu pomoći te u suradnji s financijskim institucijama kreirati modele financiranja odgovarajuće uključenima u prijenose poslovanja.

Naše ministarstvo trenutačno istražuje na koji način najbolje možemo pomoći vlasnicima malih i srednjih poduzeća koji su pred mirovinom ili zbog drugih razloga žele prenijeti poslovanje. S CEPOR-om, Zagrebačkom burzom i ostalim institucijama analiziramo razne modele platformi za povezivanje vlasnika poduzeća, potencijalnih kupaca, konzultanata i institucija', kazao je Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Tvornica baklava Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Business transfer barometar, koji je proveo CEPOR, otkriva da je najviše poduzeća (njih 31 posto) čiji su vlasnici stariji od 55 godina u Hrvatskoj u Istarskoj i Karlovačkoj županiji. Čak trećina poduzetnika te dobi podcjenjuje složenost i dugotrajnost prijenosa poslovanja. Kako bi u tom procesu uspjeli, nužna im je pomoć institucija. Prepoznajući kompleksnost problematike, CEPOR od institucija traži da prihvate dobre prakse iz zapadne Europe.

'Na razvijenom europskom tržištu postoje specijalizirane platforme za spajanje kupaca, prodavatelja te pravnih i financijskih savjetnika važnih za pomoć pri prijenosu poslovanja. Naša agencija potencijalnim prodavateljima omogućuje da u potpunoj tajnosti identificiraju potencijalne kupce njihovih poduzeća', kazao je Nicolas Pirotte, glavni tajnik Transea, Europskog udruženja za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća te direktor Sowaccessa, agencije za prijenos poslovanja u belgijskom Liegeu.