'BUDIMO LJUDI'

'Bosanska čast' prebojila jumbo plakat protiv novogodišnjih praznika u Zenici. Čiji je zapravo Djed Mraz?

29.12.2021 u 09:43

Bionic
Reading

Novogodišnji jumbo plakat s porukom 'Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka', postavljen kod Tržnog centra u Zenici, izazvao je dosta negativnih reakcija građana te je noćas prebojen. Ako je suditi po fotografijama, to su učinili članovi udruge Bosanska čast iz Zenice

Nepoznate osobe u majicama s natpisom Bosanska čast Zenica zlatnim sprejom prebojili su navedenu poruku i ostavili svoj potpis. Na teren je povodom ovog slučaja izašla i policija.

Građani Zenice prethodno su na društvenim mrežama poručili da ta poruka nije ogledalo multietničke Zenice koju poznaju, izvještava portal Klix.ba, dodajući da postoje i oni koji u poruci nisu vidjeli ništa problematično. Reagirao je i gradski vijećnik Kenan Alispahić iz Zeničke inicijative.

'Bošnjaci kao većina imaju posebnu odgovornost u Zenici i ne smiju nametati niti stvarati osjećaj nelagode svojim susjedima tako da se osjećaju nelagodno zbog svoje tradicije jer se ne podudara s tradicijom većine. Koliko je jak onaj najslabiji među nama, toliko je jaka naša zajednica. Isto tako, koliko je komforno manjinama, toliko smo mi napredni i demokratični kao većina. Iako prezirem termine 'većina i manjina'. Samim tim još više što svi Bošnjaci ne moraju nužno biti muslimani. Budimo ljudi!' rekao je Alispahić.

Draženka Subašić, ravnateljica javne ustanove Dom porodica za djecu, kazala je da Djed Mraz nije u duhu tradicije ni katolika ni pravoslavaca ni muslimana, već je proizvod Coca Cole.

'Djeca ga zaista vole. Znate, pišu mu i pisma i otkrivaju najveće tajne. Dragi prijatelji, uživajte sa svojim najmilijima dok su vam živi, dok su blizu. Dosta mržnje i razdora, prođe život...', kazala je Subašić.