prvi među jednakima

Pravoslavni patrijarh Bartolomej pozitivan na covid

24.12.2021 u 20:53

Bionic
Reading

Patrijarh Bartolomej, "prvi među jednakima" među najvišim dužnosnicima pravoslavnih crkava, u petak je testiran i pozitivan je na covid-19, objavila je Ekumenska patrijaršija Carigrada

"Njegova Svetost, koji je u potpunosti cijepljen, ima blage simptome, a njegovo opće stanje je dobro", izvijestila je patrijaršija na svojoj Facebook stranici.

Patrijarh (81) koji ima sjedište u Istanbulu, bio je u studenom na operaciji u New York kada mu je ugrađen stent. U petak je bio na "preventivnom pregledu" u istanbulskoj bolnici , dodala je patrijaršija.

On je izabran 1991. za patrijarha i ima počasni i povijesni primat nad ostalim patrijarsima pravoslavnog svijeta. On je "prvi među jednakima" što mu ne daje pravo da intervenira u vjerske poslove drugih pravoslavnih crkava, ali mu daje duhovnu i protokolarnu prednost.

Vjerska uloga Konstantinopola seže u doba cara Konstantina koji je 313. priznao kršćanstvo službenom religijom Rimskog Carstva.

Tijekom stoljeća je moskovska patrijaršija, koja ima puno više vjernika od carigradske, preuzela prevlast u pravoslavnom svijetu. 

Sve pravoslavne crkve su autonomne za razliku od ovlasti Pape nad svim katolicima.