pismo berošu

Pravobraniteljice i Roda traže jasne upute o odvajanju majki i novorođenčadi u slučaju koronavirusa

15.11.2021 u 13:22

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za djecu, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, udruga Roda i Hrvatska komora primalja u pismu ministru zdravstva Viliju Berošu traže jasne upute o odvajanju majki i novorođenčadi u rodilištima kada su majke pozitivne na koronavirus ili čekaju PCR test.

Četiri potpisnice pisma pozvale su u ponedjeljak Ministarstvo zdravstva i stručna društva da žurno pripreme i izdaju smjernice kojima se rodilištima jasno ukazuje na važnost neposrednog i kontinuiranog kontakta i zajedničkog boravka majki i novorođenčadi od poroda do otpusta iz rodilišta.

"Od početka pandemije koronavirusa u ožujku 2020. preporuke Svjetske zdravstvene organizacije jasno ukazuju na važnost neposrednog kontakta i zajedničkog boravka majke i novorođenčeta, čak i ako je jedno od njih pozitivno na koronavirus, uz uvjet da se rodilja dobro osjeća i da je sposobna skrbiti o djetetu”, navode u priopćenju i pozivaju na promjenu prakse u rodilištima.

Neophodno je uvažiti stajališta stručnjaka o važnosti bliskog kontakta djeteta s majkom neposredno po rođenju, stoga je u interesu djeteta omogućiti da se taj kontakt nesmetano odvija, uz sve mjere protiv širenja zaraze, ističe pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

U ovom slučaju treba postupiti jednako kao i u nizu dosadašnjih slučajeva u kojima su strukovna društva po žurnom postupku izdavala vrlo korisne i neophodne smjernice za postupanje u okolnostima pandemije covida-19, usklađene s međunarodnom praksom, naglašava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.