epidemija bukti

U KB Sveti Duh porodili trudnicu s covidom u 28. tjednu i priključili na respirator, novorođenče nije stigla ni poljubiti

07.11.2021 u 19:49

Bionic
Reading

U KB Sveti Duh trudnica zaražena koronavirusom porođena je u 28. tjednu. Majka koja svoje tek rođeno dijete nije stigla niti poljubiti. Netom nakon poroda spojena je na respirator

"Uspjeli smo poroditi osobu s 28 tjedana tako da dijete se nalazi na neonatologiji, a trudnica se nalazi u intenzivnoj jedinici covid odjela", kazao je Edvard Galić, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KB Sveti Duh za RTL Danas.

Majka ga nije uspjela niti primiti u naručje. Stanje majke još je neizvjesno.

"S obzirom na to da svaka osoba koja se nalazi na respiratoru zahtjeva doista intenzivistički pristup i sigurno prognoze su uvijek neizvjesne', kazao je Galić.

U bolnici Sveti Duh u jedinici intenzivnog liječenja je još jedna rodilja. U posljednjih 24 sata primljeno je 11 novih pacijenata. Najmlađi ima 30 godina. Covid odjeli se iz dana u dan povećavaju. KBC Zagreb danas je otvorio novi odjel sa dodatnih 16 kreveta.

Trenutno imaju 109 covid pozitivnih bolesnika, a u Klinici za ženske bolesti i porode hospitalizirane su i tri rodilje. Zbog sve većeg broja covid pozitivnih trudnica najugledniji domaći stručnjaci izdali su opsežne preporuke za cijepljenje i odgovorili na sve moguće nedoumice.

Njihov najvažniji apel je: "Ne odgađajte cijepljenje zbog trudnoće, niti trudnoću zbog cijepljenja!"

Kod trudnica koje se zaraze covidom-19 šest puta je češća potreba za intenzivnim liječenjem, 23 puta povećana nužnost potpore disanja respiratorom, četiri do pet puta je viši rizik tromboze, 80 posto je viši rizik prijevremenog porođaja, dvaput je veća vjerojatnost mrtvorođenja, triput je češća smrtnost trudnica

'Očekuje nas vrlo zahtjevno vrijeme u sljedeća dva, tri, četiri tjedna. Stoga molim, prije svega, na veliku društvenu odgovornost i način komuniciranja da doista bude ispravan. Pozivam sve na cijepljenje i da na, neki način, svi zajedno pobijedimo ovu veliku pošast', poručio je Galić.