vrlo opasno

Pravobraniteljica: Zaštitimo djecu od petardi, prskalica, raketa i sličnog, to su eksplozivna sredstva

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.12.2020 14:24
  • Objavljeno 23.12.2020 u 14:24
Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je u srijedu roditelje na pojačanu pažnju i preventivno djelovanje kako bi se na najmanju mjeru smanjila mogućnost ozljeđivanja djece prilikom uporabe pirotehničkih sredstava

"Unatoč dugogodišnjem upozoravanju na opasnost i upućenim pozivima roditeljima i djeci na izbjegavanje upotrebe pirotehničkih sredstava, ovih dana ponovno svjedočimo njihovom učestalijem korištenju uoči božićnih i novogodišnjih blagdana", navodi pravobraniteljica u priopćenju, dodajući da već stižu i vijesti o teškim ozljedama djece.

Ističe da pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivna sredstva koja mogu biti vrlo opasna, osobito za djecu, te izazvati teške i trajne posljedice.

Petarde, prskalice, rakete i slična sredstva djeci mogu izgledati privlačno, njihovi bučni i svjetlosni efekti mogu za njih predstavljati uzbuđenje, ali djeca sama, naglašava Pirnat Dragičević, ne mogu procijeniti opasnost pri uporabi niti pravilno postupiti u slučaju nesreće.

"Djeca su posebno ranjiva skupina i roditelji im ne bi trebali kupovati pirotehnička sredstva, niti dopuštati da ih koriste bez nadzora", poručila je pravobraniteljica za djecu.

Opasna sredstva kojima se djeca ozljeđuju u najvećem broju slučajeva su petarde, a najčešće vrste ozljeda su opekotine, no, događaju se i mnogo teže ozljede i stradanja djece.

Stoga i ove godine pravobraniteljica za djecu upućuje poziv roditeljima na pojačanu pažnju i preventivno djelovanje kako bi se na najmanju mjeru smanjila mogućnost ozljeđivanja djece na takav način.

Pirnat Dragičević pozvala je i sve odrasle, koji će u razdoblju kad je to dopušteno koristiti pirotehnička sredstva, da u svakom trenutku osobito vode računa da svojim ponašanjem ne ugroze djecu ni druge oko sebe.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!