sabor o eksplozivnim tvarima

Neki zastupnici za zabranu pirotehnike, Sačić poručio: Hrvatima je dosta pucnjave idućih 100 godina. Tko baš mora neka puca u kamenolomu uz naplatu

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 16.12.2020 17:48
  • Objavljeno 16.12.2020 u 17:48
Željko Sačić

Željko Sačić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U Saboru je u srijedu raspravljen prijedlog izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja kojima se želi zaštiti živote ljudi, smanjiti stradavanje i ozlijeđivanje, posebice maloljetnika i otkloniti nedostatci uočeni u primjeni Zakona.

Radi sustavnog kršenja odredbi važećeg Zakona, predloženim izmjenama se pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe, istaknuo je u ime predlagatelja državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić.

Primjenom predloženog zakonodavnog okvira, Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja bit će usklađen s pravnim aktima Europske unije. Također unaprijedit će se regulacija proizvodnje, prometa, ispitivanja, označavanja, prijevoza, skladištenja i uporabe eksplozivnih tvari i oružja, čime će se omogućiti efikasniji nadzor radi zaštite zdravlja ljudi, posebno djece te životinja i imovine, naglasio je Katić.

Zakonom će se osigurati i da predmeti osmišljeni za uzbunjivanje, signalizaciju ili spašavanje života podliježu provjerama radi utvrđivanja njihove usklađenosti s tehničkim specifikacijama.

Ministarstvo unutarnjih poslova će se odrediti kao tijelo nadležno za provjeru usklađenosti naprava i kao nacionalna kontaktna točka za suradnju i razmjenu rezultata provjere naprava s drugim državama članica Europske unije.

Zakonom će se propisati i donošenje podzakonskog akta radi preuzimanja tehničkih specifikacija, kako nalažu spomenute provedbene direktive, stoji među ostalim u obrazloženju.

Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) u raspravi je podržao izmjene Zakona i skraćivanje rokova za prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava, iako smatra da je rješenje potpuna zabrana. Upozorio je na problem crnog tržišta ilegalnog oružja i eksplozivnih tvari te na potrebu većeg nadzora. Apelirao je na one koji ga posjeduju da ga što prije predaju bez sankcija u najbližu policijsku postaju.

Potporu izmjenama Zakona najavio je i Mario Kapulica (Klub HDZ-a) rekavši kako se njima kvalitetnije uređuje prava i obveze pravnih osoba i obrtnika kada se radi o prometu oružjem i eksplozivnim  tvarima.

Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) rekao je da treba zaustaviti primitivizam, jer je Hrvatima dosta pucnjave idućih 100 godina, a, dodao je, onaj tko baš mora neka puca u kamenolomu uz naplatu.

Vili Matula (Klub zeleno-lijevog bloka) pozdravio je skraćenje rokova za nabavu oružja i pirotehnike te naglasio kako je potrebno definirati nezakonitu trgovinu oružja.

Raspravljen je i prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, kojim se u domaći pravni poredak transponiraju zakonodavni akti Europske unije u tom pravnom području. Izmjene su predložene radi ugradnje provedbenih odredaba u odnosu na Uredbu EU, Europskog parlamenta i Vijeća o uzajamnom priznavanju naloga za zamrzavanje i naloga za oduzimanje (imovine) , koja se primjenjuje u državama članicama od 19. prosinca 2020.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!