PETICIJA

Slovenski aktivisti traže potpunu i trajnu zabranu pirotehnike

21.12.2020 u 20:23

Bionic
Reading

U vrijeme predstojećih božićno-novogodišnjih blagdana u Sloveniji je odlukom vlade zabranjena prodaja i korištenje pirotehničkih sredstava, no udruge za zaštitu životinja peticijom predlažu potpunu zabranu, za što imaju i potporu nekih političara.

Kinološka udruga "Moj pes" pohvalila je odluku vlade, te kaže kako bi ova i slijedeća godina mogle biti presudne da se shvate štetne posljedice pirotehnike "na okoliš, ljude i životinje".

"Možda je ovo prilika da se odreknemo pirotehnike i to za vječna vremena", naveli su u udruzi.

Za potpunu zabranu pirotehnike zalaže se i inicijativa koja je do sada za to od 2018. prikupila 67 tisuća potpisa, ali nije uspjela privući veći interes javnosti i političara.

"Vjerujem da bi se i mišljenje zastupnika u parlamentu promijenilo ako bi peticiju potpisalo 300 tisuća ljudi", kazao je za dnevnik "Slovenske novice" borac za zaštitu prava životinja Tomaž Gorec koji je svoju inicijativu prije dva mjeseca predstavio parlamentarcima.

"Ne možete ni zamisliti koliko ljudi mi je već pisalo žaleći se na vlastite traume i patnje  životinja zbog petardi", kaže  Gorec koji se sastao s parlamentarcima iz odbora za ljudska prava.

Inicijativu je  podržao, ali samo "djelomično", predsjednik države Borut Pahor, odgovorivši inicijatorima da se slaže sa zabranom korištenja petardi i pirotehnike "u osobne svrhe", ali se ne bi odrekao vatrometa koji organiziraju gradske vlasti, tvrde "Slovenske novice".

Da peticija ipak ima utjecaja i djeluje kao pritisak na trgovce vidi se i iz toga što su neki trgovački lanci pirotehniku već povukli iz svoje standardne ponude.