NAGRADE GONGA

Pravo na grad i dr. Sladoljev aktivisti godine

29.05.2010 u 13:42

Bionic
Reading

U organizaciji Gonga i Vrgoračkih novina u Vrgorcu su dodijeljene GONG-ove nagrade za građanski aktivizam i razvoj demokracije u 2010. Po odluci Vijeća GONG-a, nagradu su dobili Inicijativa Pravo na grad za akciju Ne damo Varšavsku i dr. Srećko Sladoljev koji je upoznao javnost o nerealnoj opasnosti od svinjske gripe

Inicijativa Pravo na grad koju zajedno vode udruge Pravo na grad i Zelena akcija pokrenula je niz akcija za očuvanje javne pješačke zone u središtu grada i protiv žrtvovanja javnog i pješačkog prostora privatnim interesima jednog poduzetnika koje su javnosti poznate kao akcija Ne damo Varšavsku

Srećko Sladoljev upozorio je javnost na nerealno prikazivanje opasnosti od virusa H1N1 (svinjske gripe) i sumnjivu valjanost nedovoljno ispitanog cjepiva te ukazao na netransparentan način naručivanja i obave cjepiva. Ukazao je i na to da odgovornost za učinke i nuspojave cjepiva neće snositi proizvođač, već Imunološki zavod čiji je bio zaposlenik i član NO-a, zbog čega ga je Uprava suspendirala s posla. Iako mu je Ministar zdravstva nudio povratak na posao prije okončanja sudskog postupka dr. Sladoljev ponudu je odbio, ustrajući na tome da spor riješi pravna država, a ne politika.

Nagrade je uručila Vesna Kesić, predsjednica Vijeća GONG-a i članica žirija u ime povjerenstva u kojem su bili Sandra Pernar, Neven Šantić, Berto Šalaj i Suzana Jašić.

Nakon dodijeljenih nagrada prisutnima se obratio Tomislav Domes, predstavnik Udruge Pravo na grad, a potom dr. Stipe Sladovljev u vrlo emotivnom govoru koji je završio recitirajući pjesmu Tina Ujevića 'Ne boj se, nisi sam'.