NESTAO POJAM RODA

Prava LGBT osoba i žena izbačena iz Plana za borbu protiv diskriminacije?

21.04.2017 u 13:14

Bionic
Reading

Ženska mreža Hrvatske i Lezbijska grupa Kontra priopćile su u petak kako najžešće osuđuju politiku Vlade RH koja je usmjerena protiv ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, kao i ljudskih prava žena

Upozoravaju kako je, prema medijskim napisima, u raspravi na sjednici Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora, iz novog prijedloga Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2022. godine izbrisan pojam "roda“. 

Nestala je diskriminacija LGBT osoba, izbačena su reproduktivna prava žena i reproduktivno zdravlje, nema više prava na pobačaj i kontracepciju kroz javno zdravstvo, ne postoji više ni plan uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u školama te zaštita od diskriminacije djece koja ne pohađaju vjeronauk u školama kao ni mjere koje bi prevenirale stereotipe u školskim udžbenicima, navode u priopćenju.

Tvrde kako takvo ponašanje Vladine radne skupine pokazuje da imenovanje Ladislava Ilčića, za savjetnika u Vladi nije bilo slučajno, već su negiranje i kršenje ljudskih prava LGBT osoba i ravnopravnosti spolova postali službena politika Vlade.

Ukidanje mjera za suzbijanje diskriminacije koje u trenutnom kontekstu eskalacije diskriminacije i nasilja iz mržnje nisu ionako ni približno dostatne, rezultirat će nekontroliranim porastom kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj, smatraju u Ženskoj mreži Hrvatske i Lezbijskoj grupi Kontra. Naglašavaju kako novi zakoni i politike trebaju ići za unaprjeđenjem zaštite ljudskih prava, a ne njihovim dokidanjem.

Koliko god se Vlada ponašala da ljudska prava ne postoje, njihova zaštita je zajamčena međunarodnim pravnim dokumentima, kojih je Hrvatska potpisnica i obveznica provedbe te je pozivamo da iste u svom radu i donošenju javnih politika poštuje i primjenjuje, stoji u priopćenju Mirjane Kučer iz Ženske mreže Hrvatske i Sanje Juras iz Lezbijske grupa Kontra.