PREDSJEDNICA SINDIKATA

Prašnjak o zahtjevima medicinskih sestara: 'Sram me govoriti o ciframa'

04.05.2023 u 18:32

Bionic
Reading

Predsjednica Sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak u N1 Studiju uživo govorila je zahtjevima medicinskih tehničara i sestara koji moraju biti ispunjeni da bi prekinuli štrajk

'Uvijek govorim da sam osoba koja vjerujem ljudima dok me ne iznevjere i tako vjerujem da će premijer i ministar prepoznati trenutak i pozvati medicinske sestre i tehničare na razgovor. Nije nam u interesu raditi probleme u sustavu zdravstva. Ako se jedne prepozna, mora se prepoznati i druge. Ostalo nas je još 60 tisuća u sustavu, a to nikad ne možemo usporediti s koeficijentom liječnika', rekla je za N1 predsjednica Sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak.

Rekla je da 'priželjkuju premijera' te da su poslali poziv i zamolbu za sastanak. 'Ako ministar ne može ništa učiniti, zna se koji je sljedeći korak. No, još nam nije odgovorio. Vjerujem da ne bismo krenuli u ovu priču da to nisu napravili kolege liječnici', rekla je Prašnjak. Navodi kako je to bio veliki kotač preokreta.

'Tu nastaje veliki jaz u odnosu prema našim plaćama. To je nedopustivo. Odljev radne snage je kompletan, ne odlaze samo visokoškolovani djelatnici. Mi smo jedan tim koji je potreban za našeg pacijenta. Pacijent nije završio operaciju i on je zatim gotov, tu su i kuhari i spremačice i tehničari. Kad se otvara Pandorina kutija, treba biti jako oprezan. Pandorina kutija je otvorena diljem Hrvatske u svim zanimanjima', rekla je za N1

Prašnjak kaže kako medicinske sestre i tehničari imaju skromna traženja s obzirom na njihove koeficijente.

  • +8
Prosvjed medicinskih sestara Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

'Sram me je govoriti o ciframa. Ne mogu poreći da smo tijekom ove Vlade u zdravstvu povećali plaće, ali te plaće još nisu dosegle europski prosjek. Novca ima, samo ga treba pravilno rasporediti. Za svaki smo postotak morali raditi određene akcije. Mi moramo čuvati sebe i svoje dostojanstvo, mi smo mala nacija. Kako će nas se cijeniti ako ne cijenimo svoje ljude', kazala je.

Za kraj poručuje da polako trebamo zatvarati Pandorinu kutiju i smirivati strasti i s jedne i druge strane. 'Donose nam se različiti pravilnici, a nijedna medicinska sestra ne stoji u radnoj skupini da kaže da teren ne izgleda tako', zaključila je.