rezultati obdukcije

Praljak se otrovao cijankalijem, traži se njegov pomagač izvana

01.12.2017 u 21:41

Bionic
Reading

Slobodan Praljak otrovao se kalijevim cijanidom, objavili su u petak nizozemski tužitelji nakon obdukcije tijela generala bosanskohercegovačkih Hrvata koji se u srijedu ubio u sudnici Haškog suda

Preliminarni rezultati obdukcije ukazuju na to da je Praljak umro od trovanja cijanidom, objavilo je na Twitteru nizozemsko državno odvjetništvo.

Toksikološka analiza pokazala je 'koncentraciju kalij-cijanida u Praljkovoj krvi. To je rezultiralo otkazivanjem rada srca koji je vjerojatni uzrok smrti', rekli su u odvjetništvu.

Na obdukciji su kao promatrači bila dvojica hrvatskih stručnjaka, u dogovoru s Haškim sudom i hrvatskim vlastima.

Postupak je proveden u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu.

Slobodan Praljak ispija otrov u sudnici Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Bašić

Cijankalij ili kalijev cijanid je izuzetno otrovna sol cijanovodične kiseline koja miriše po bademu te je lako topiva u vodi.

Cijankalij je otrov koji zbog visoke toksičnosti i izuzetne reaktivnosti sa želučanom kiselinom izaziva brzu smrt. Često je korišten kao bojni otrov, sredstvo za ubojstva, ali i za samoubojstva.

Cijankalij uzrokuje vrtoglavicu, spor rad srca, niski krvni tlak, srčane napade, paralizu dišnog sustava te gubitak svijesti nakon čega nastupa srčani ili respiratorni arest, odnosno smrt. Do smrtnog ishoda može doći u samo jednoj minuti od trovanja visokom koncentracijom otrova.

Nalaze obdukcije koji pokazuju da se Praljak otrovao cijankalijem na društvenim mrežama je prokomentirao i iskusni hrvatsko-američki odvjetnik Luka Mišetić koji je na Haškom sudu uspješno obranio Antu Gotovinu.

Mišetić je na Twitteru ustvrdio kako nalaz obdukcije ukazuje na činjencu da Praljak nikako nije mogao doći do tog otrova u pritvorskoj jedinici Haškog suda. Istraga će se sada fokusirati na moguće Praljkove pomagače izvana, dodao je Mišetić.  

General hrvatske vojske i HVO-a Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je ranije u sudnici popio otrov. 

  • +11
Sva lica Slobodana Praljka Izvor: Cropix / Autor: cropix

Samoubojstvo je izvršio pošto mu je UN-ov sud potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu u BiH 1993-94.

Visoke kazne zatvora dobila su još petorica vojnih i političkih čelnika Hrvata u BiH.