BRUXELLES U OČAJU

Pragmatična ljubav Putina i Orbana

  • Autor: Marko Stričević
  • Zadnja izmjena 17.01.2014 12:28
  • Objavljeno 17.01.2014 u 12:28
Viktor Orban, čelnik Fidesza

Viktor Orban, čelnik Fidesza

Izvor: Sipa Press / Autor: DUDAS

Velike ruske investicije 'opkoljavaju' Hrvatsku, čija ih vlada poslovično ignorira. Nakon Srbije i Crne Gore, kao ruski igrač u regiji profilira se Mađarska, država koju članstvo u EU-u i NATO-savezu nije spriječilo da u utorak dogovori s Moskvom gradnju dvaju nuklearnih reaktora na Dunavu i kredit od čak 10 milijardi eura

Dnevnik Komsomolskaja pravda piše da je to zahvala Rusije Mađarskoj za suradnju u trasiranju Gazpromova plinovoda Južni tok. Taj projekt direktni je konkurent EU-ovom plinovodu Nabucco čija je budućnost sada vrlo upitna.

Stvari postaju još zanimljivije ako se uzme u obzir to da su ljetos propali dvogodišnji pregovori Budimpešte i Međunarodnog monetarnog fonda o novom zajmu. Premijer Viktor Orban zatražio je od MMF-ovih predstavnika da napuste njegovu zemlju poručivši im da se previše miješaju u unutarnje poslove Mađarske. U godini pred izbore odlučio je birače uvjeriti u svoju državničku moć i mogućnost da se ekonomski oporavak zemlje izvede bez teških proračunskih rezova.

Euroskeptik po opredjeljenju, uz to i konzervativac i nacionalist autoritarnih nagnuća, Viktor Orban u dvije godine otkako je došao na vlast nastoji pronaći saveznike izvan Europske unije. Pritom nema fobiju prema Moskvi, svojedobnom kontroloru mađarske komunističke vlasti protiv koje se kao mladić borio. Sada svakog siječnja putuje u Moskvu i vraća se s novim ugovorima u džepu. 'Nama Europljanima potrebna je Rusija. Bit će nam potreban strateški savez s njom prije ili kasnije - vjerojatno prije', izjavio je Orban prije dvije godine.

Zbog izrazitog oponiranja 'bruxelleskom čudovištu', kako naziva sjedište Europske unije, ali i zbog niza zakona i mjera kojima je udario na krupni kapital, cenzurirao medije i oslabio poziciju sudske vlasti, u Europskom parlamentu Orbana su nazvali 'europskim Hugom Chavezom' aludirajući na njegov nacionalpopulizam i 'nerazumijevanje strukture demokracije'. Nesvakidašnja moć Orbana leži u činjenici da je na izborima njegova desničarska stranka Fidesz pomela konkurenciju stekavši dvotrećinsku većinu u parlamentu koja joj omogućava da mijenja ustav. Poseban pritisak stigao je nakon što je Orbanova vlada povisila poreze za banke i međunarodne korporacije te provela nacionalizaciju mirovinskih fondova.

No mnogo neugodnija od usporedbe s Chavezom za Orbana je paralela s Miklosom Horthyjem koju je povukao Guardian. Horthy je upravljao Mađarskom 30-ih godina i bio saveznik Hitlerovih nacista u Drugom svjetskom ratu, sudionik u Holokaustu. U Orbanovom mandatu po Horthyju se nazivaju trgovi, podižu statue i biste, a vlast se drži po strani. Pripadnici Orbanovog Fidesza sudjelovali su u rehabilitaciji i nekih drugih povijesnih ličnosti koje su provodile likvidaciju Židova.

Nakon što mu je siječanjski odlazak u Moskvu već postao tradicija, Orbana su neizbježno počeli uspoređivati i s Vladimirom Putinom. Obojica se vole prikazivati kao zaštitnici 'tradicionalnih nacionalnih vrijednosti' nasuprot 'forsiranog liberalizma'. Sporni novi nacrt mađarskog ustava sadrži religijske formulacije i naglašava važnost tradicionalnih formi obitelji.

Vladimir Putin očito je prepoznao donekle srodnog političara u ne baš beznačajnoj članici Europske unije i silno mu pomogao pred izbore koji su na rasporedu u proljeće. Novi ugovori Mađarima će dodatno smanjiti cijene električne energije i zemnog plina, koje su prošle godine već pale za 20 posto. 'Bruxellesko čudovište', čini se, zasad nema odgovora na Putinovog partnera u Panoniji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!