najkvalitetniji registar

Poznato je koliko je korisnika u Hrvatskoj dobilo Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom

23.02.2024 u 14:30

Bionic
Reading

Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, koje je kao prva država EU uvela Hrvatska primilo je više od 116 tisuća korisnika, rečeno je na završnoj konferenciji projekta usmjerenog na unaprjeđenje prava u mobilnosti

Osobe s invaliditetom dobili su Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkiraišnu kartu pri čemu nacionalne povlastice uključuju željeznički i trajektni prijevoz te uporabu autocesta i cesta, a europske, ovisno o državi popuste u područjima turizma, kulture, sporta i zabave.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je na završnoj konferenciji u Zagrebu da je Hrvatska prva zemlja EU, nakon što je donesen Zakon o povlasticama u prometu, koja je osigurala javne isprave za osobe s invalidtetom.

"Ovim projektom željeli smo osobama s invaliditetom omogućiti brže i jednostavnije ostvarivanje prava koja imaju u području mobilnosti i to na način da predočenjem jednog dokumenta mogu ostvariti sva prava koja imaju“, poručio je Butković, čije je ministarstvo nositelj projekta.

Glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) Jure Sertić istaknuo je njihovu ulogu u razvoju IT rješenja koja olakšavaju osobama s invaliditetom pristup pravima. Naglasio je da su napravili visoke mjere sigurnosti kako ne bi došlo do krivotvorenja kartica.

Registar osoba s invaliditetom utemeljen je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo 2001. i u njemu se nalazi 620.000 osoba s invaliditetom, rekao je ravnatelj zavoda Krunoslav Capak.

"Ovo je jedan od naših najkvalitetnijih registra koji služi kao infrastruktura za poboljšanje nacionalnih politika te poboljšanje kvaliteta života osoba s invaliditetom“, dodao je.

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić rekao je da projekt zaokružuje napore učinjene 2023. u kojoj su donijeti važni zakonski i podzakonski propisi za osobe s invaliditetom kao što su Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku.

Predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić istaknula je važnost stizanja iskaznice na adrese korisnika jer se time izbjegavaju posjete šalterima.

Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Samobor Viktor Jozić ustvrdio je da prvi put u povijesti postoji jedan identifikacijski dokument u kojem se dokazuje status osoba s invaliditetom.

"Mislim da je ovo jedan do najboljih i najvažnijih projekata godine za osobe s invaliditetom koji je dosada napravljen“, rekao je Jozić.

Projekt MOSI je financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura.