zdravstveni razlozi

Sabor na osobni zahtjev razriješio pravobraniteljicu Anku Slonjšak

28.09.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u četvrtak je jednoglasno razriješio Anku Slonjšak dužnosti pravobraniteljice za osobe s invaliditetom (OSI), a razrješenje prije roka zatražila je sama Slonjšak zbog pogoršanog zdravstvenog stanja

Slonjšak je bila prva pravobraniteljica za OSI, na drugi osmogodišnji mandat imenovana je u listopadu 2016. i trebala ga je obnašati do listopada iduće godine, no zatražila je ranije razrješenje iz osobnih razloga.

Za njezin 15 godina dug pravobraniteljski staž pohvale su izrekli i Vlada i Sabor, podjednako pozicija i opozicija.

Zahvalili su joj na dugogodišnjoj, kvalitetnoj suradnji, kao i na zauzimanju za bolji život osoba s invaliditetom, njihovoj vidljivosti u društvu.

Slonjšak, rođena 1973., ekonomistica je po obrazovanju, bila je rukometna juniorska reprezentativka Hrvatske, a život joj je promijenila prometna nesreća, nakon koje je i sama postala osoba s invaliditetom.

Troskotu ostao imunitet

Sabor je jednoglasno odbio skinuti imunitet, odnosno dati odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Zvonimira Trskota (Most), kojeg je zbog kaznenog djela klevete, željela tužiti privatna tužiteljica iz Zagreba.

Uobičajena je to praksa Sabora, pa će tužiteljica, želi li tužiti Troskota, morati pričekati da mu završi zastupničkog mandata, s tim da za vrijeme dok mu traje mandat, nema zastare za kazneno djelo.

  • +24
Hrvatski sabor nastavio sjednicu glasanjem Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je imenovao sedam od ukupno 14 članova Državnog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda. To su Krešimir Dragić, koji je i tajnik Povjerenstva, Nataša Vešligaj, Sanja Krnić Bastać, Miro Macan, Jasna Divić i Davor Oršanić iz resornih ministarstava te Krešimir Frančić, iz osiguravajućeg društva.

Ostalih sedam članova je iz reda saborskih zastupnika.

Za vanjskog člana Odbora za gospodarstvo u ime Hrvatske obrtničke komore (HOK)m Sabor je imenovao Dalibora Kratohvila.