55. ROĐENDAN NOBELOVCA

Poziv na oslobađanje Liu Xiaoboa

28.12.2010 u 18:27

Bionic
Reading

Borci za zaštitu ljudskih prava pozvali su na oslobađanje kineskog disidenta Liua Xiaoboa, ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je u utorak proslavio 55. rođendan u kineskom zatvoru

Od 1989. nobelovac je proslavio već šest rođendana u zatvoru, napisali su Reporteri bez granica i pozvali Kinu da prestane 'prema njemu postupati kao prema opasnu kriminalcu', što šteti ugledu Kine u inozemstvu.

Xiaobo je jedan od bivših vođa Pekinškog proljeća, prodemokratskog pokreta koji je 1989. bio krvavo ugušen na Trgu Tiananmenu. Godine 2009. osuđen je na 11-godišnju zatvorsku kaznu kao potpisnik povelje kojom su istaknuti intelektualci tražili demokratizaciju Kine.


Nevladina udruga Kineski branitelji ljudskih prava sa sjedištem u Hong Kongu uz čestitke disidentu zatražila je da 'bude bezuvjetno i trenutačno oslobođen iz zatvora'. Liu Xiaobo je 8. listopada postao prvi kineski dobitnik Nobelove nagrade za mir, a nagradu je Nobelov odbor simbolično položio na prazan stolac jer ni Liuovoj obitelj nije dopušteno da nazoči svečanosti u Oslu.

Po kineskom zakonu, uža obitelj zatvorenika ima pravo na posjet jednom na mjesec, no to je pravo uskraćeno obitelji nobelovca, tvrdi kineska udruga sa sjedištem u Hong Kongu.

Glasnogovornik kineske diplomacije u srijedu je ponovio da službeni Peking smatra 'Liua kriminalcem' i da se ne razmišlja o njegovu puštanju. Glasnogovornica kineskog MVP-a je opak ustvrdila da je u Kini sudska vlast razdvojena od izvršne.

Liu Xia, supruga kineskog disidenta, u kućnom je pritvoru u Pekingu otkako je Liu proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za mir. Blokirani su joj telefonska linija i internet.'Liu Xia kažnjena je samo zato što je supruga Liua Xiaoboa', rekla je u utorak Catherine Baber, čelnica međunarodne organizacije Amnesty Internationala.