Narges Mohammadi

Nobelova nagrada za mir iranskoj aktivistici za prava žena

06.10.2023 u 17:37

Bionic
Reading

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohammadi rekla je u izjavi za New York Times u petak da je globalna potpora i priznanje njezinom zagovaranju ljudskih prava čini "odlučnijom, odgovornijom, strastvenijom i punijom nade", navodi se u objavi na platformi X

"Također se nadam da ovo priznanje čini iranske prosvjednike jačima i organiziranijima. Pobjeda je blizu", kazala je Mohammadi, vodeća aktivistica za prava žena.

Mohammadi, koja trenutno služi zatvorsku kaznu od 12 godina, osvojila je u petak Nobelovu nagradu za mir za 2023. odlukom koja će vjerojatno naljutiti Teheran.

Norveški Nobelov odbor, koji odlučuje o godišnjoj nagradi, zatražio je od Irana da pusti Mohammadi, koja se uz prava žena zalaže i za ukidanje smrtne kazne.

Puštanje na slobodu Narges Mohammadi zatražio je i UN.

"Žene u Iranu izvor su inspiracije za svijet. Vidjeli smo njihovu hrabrost i odlučnost pred odmazdom, zastrašivanjem i nasiljem", rekla je Liz Throssell, glasnogovornica UN-ovog ureda za ljudska prava u Ženevi.

"Pozivamo na njezino oslobađanje i oslobađanje svih zagovornika ljudskih prava zatočenih u Iranu".

Glasnogovonica UN-a Alessandra Vellucci kazala je da je glavni tajnik Antonio Guterres "vrlo jasan u obrani prava žena i djevojčica u Iranu".

Zasad nema službene reakcije iz Teherana, koji prosvjede u zemlji naziva subverzijom Zapada.

Ali poluslužbena novinska agencija Fars piše da je Mohammadi "dobila nagradu od zapadnjaka" nakon što je dospjela na naslovnice "zbog svojih djela protiv nacionalne sigurnosti".

Mohammadi je nagradu dobila nešto više od godine dana nakon smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru u koji je dospjela zbog navodnog kršenja pravila odijevanja. Njezina smrt izazvala je goleme prosvjede, koji su najveći izazov za iransku vladu u više godina. U gušenju prosvjeda poginulo je više stotina ljudi.

Ranija iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi čestitala je Mohammadi.

"Čestitam Narges Mohammadi i svim iranskim ženama na ovoj nagradi... Ova će nagrada baciti svjetlo na kršenje ženskih prava u Islamskoj Republici... koja je nažalost dokazala da se ne može reformirati", rekla je Ebadi za Reuters.