POPLAVA IZBACILA PROBLEME

Požeštini prijeti 150 potoka bujičara!

01.06.2010 u 17:01

Bionic
Reading

Stanje u Požeško-slavonskoj županiji vrlo je ozbiljno. Po riječima Miroslava Taborskog, voditelja VGI Orljava-Londža, tom kraju prijeti oko 150 potoka bujičara koji se slijevaju s Papuka i Krndije, a čiji vodostaj za dugotrajnih kiša raste i do deset puta. Trenutno je najkritičnije u Pleternici gdje se sastaju Orljava i Londža, čiji vodostaji također konstantno rastu. Potopljeno je 50-ak kuća u Ivanindvorskom naselju, a stanovnici su se pred vodenim valom preselili na katove i potkrovlja svojih kuća, dok su životinje evakuirane

Nakon što je u požeškom kraju u samo nekoliko mjeseci došlo do višekratnog izlijevanja potoka simboličnog naziva Pakao, požeški gradonačelnik Zdravko Ronko oštro je prozvao Hrvatske vode i njihovog licenciranog izvođača, tvrtku Presoflex, tvrdeći da su u uvjetima elementarne nepogode ozbiljno zakazali.

Ronko, koji je od jučer čitav dan proveo s ekipama na poplavljenim područjima, tvrdi da licencirani izvođač, tvrtka Presoflex, čiji je vlasnik Josip Galić, inače kum Željka Keruma, nema svu potrebnu mehanizaciju za obavljanje tog posla.

'Jučer sam zatražio od Hrvatskih voda da hitno reagiraju na terenu, međutim njihov licencirani izvođač, tvrtka Presoflex, nema bagere, stoga je Grad unajmio bagere. Ogorčen sam neozbiljnošću Hrvatskih voda i njihovog licenciranog izvođača koji se u ovoj kriznoj situaciji nisu iskazali. Požeština će plakati za nekadašnjom Vodoprivredom, kojoj su znani jahači apokalipse u lijes zabili posljednji čavao, nakon čega je angažiran upravo Presoflex', zaključio je Ronko, dodajući da ubuduće očekuje više ozbiljnosti i odgovornosti od strane Hrvatskih voda kojima građani Požege uredno plaćaju vodni doprinos.

Na izjavu požeškog gradonačelnika reagirao je voditelj Vodnogospodarske ispostave Orljava-Londža Miroslav Taborski, ali i vlasnik prozvane tvrtke Presoflex Josip Galić

'Presoflex ima tri puta više mehanizacije nego što je potrebno, a na terenu smo 24 sata, no ovakve probleme treba na vrijeme predvidjeti, te planirati potrebne aktivnosti i sve to financijski popratiti. Ovakvo se stanje svakako moglo spriječiti, no to košta direktno državu i u tome je očito problem. Konkretno, tvrtka Presoflex umjesto potrebnih 16 do 20 milijuna kuna s Hrvatskim vodama, koje su državna firma, ima ugovor na samo osam milijuna kuna', rekao je Galić za tportal.

Miroslav Taborski
, voditelj Vodnogospodarske ispostave Orljava-Londža, odbacio je odgovornost Hrvatskih voda, a odgovornim za nesanaciju korita potoka Pakao, koji je jučerašnjim izlijevanjem doslovno napravio pakao na terenu, smatra jednog mještana Vidovaca, koji, kako kaže, nije pustio strojeve na svoju parcelu.

'Potok Pakao smo željeli i trebali urediti, ali on teče preko parcele privatnog vlasnika, koji je prije nekoliko godina za ulazak naših strojeva na parcelu i rušenje dvaju stabala šljive od Hrvatskih voda tražio odštetu od oko 35.000 kuna, što je neprihvatljiva cijena. Hrvatske vode su državna tvrtka i mi odštetu isplaćujemo isključivo prema procjeni Porezne uprave i suda, a ne prema privatnim procjenama pojedinca. Čovjek je na svom zemljištu napravio betonsko korito s vertikalnim stranama, koje je sa svoje strane podigao 20-ak cm više, stoga je jučer samo njegova kuća ostala suha, dok su kuće njegovih susjeda s druge strane potoka poplavljene', rekao je Taborski za tportal te je dodao da će nakon drugog ovogodišnjeg izlijevanja potoka Pakao Hrvatske vode silom zakona ući na sporni privatni posjed kako bi odradile svoj posao.