dalmacija u plamenu

Buknuo požar na Lećevici, još uvijek gori na Promini

Bionic
Reading

'Požar s planine Promine još je daleko od toga da bude lokaliziran, a gasiteljima su jutros pristigla u pomoć dva kanadera, dva zračna traktora te 100 pripadnika Hrvatske vojske koji su raspoređeni na požarištu', kazao je u utorak ujutro načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, naglasio je da je na snazi uzbuna za sve vatrogasce s područja Republike Hrvatske

Od ranih jutarnjih sati u Promini požar gase dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802, a na požarištima je angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca. U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i 'Lori' u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

  • +18
Požar u Pristegu kod Zadra Izvor: Cropix / Autor: Jure Mišković

MORH poručuje i kako je jučerašnji dan ocijenjen kao dan s najvećim angažmanom zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone. Zračne snage sudjelovale su u gašenju deset požara, a gašenje se odvijalo na još nekoliko lokacija jer je došlo do spajanja više požarišta u jednu vatrenu frontu.

Sveukupno je izbačeno oko 1000 vodenih bombi, što je najveći broj izbačenih vodenih bombi u jednom danu u dosadašnjem dijelu sezone. Također, na jučerašnjim požarima zračne snage ostvarile su oko 90 sati naleta na požarištima, što je i najveći broj provedenih sati u akcijama gašenja požara u jednom danu od početka protupožarne sezone. Tako su jučer zračne snage izbacile oko 4000 tona vode, a ukupno je od početka sezone potrošeno milijun i 370 000 litara goriva.

18:30  Na području Lećevice u utorak poslijepodne buknuo je požar, a gase ga vatrogasci iz Splita, Kaštela i Trogira, izvijestio je vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

"Vatrena stihija je zahvatila nepristupačno podruje te očekujemo da se u njeno gašenje do noći uključi jedna kanader i jedan helikopter," rekao je Glavina.  Po njegovim riječima u predvečernjim je satima aktivan i požar kod Imotskog u čijem gašenju sudjeluju vatrogasne snage iz Imotske krajine i Omiša.

17:10  Na području  Zadarske županije u utorak poslijepodne aktivno je još nekoliko požarišta, ali su sva  pod kontrolom vatrogasnih snaga, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, zamjenik župana Šime Vicković.

 Trenutačno je najlošija situacija na području Miranja i Ceranja na benkovačkom području, gdje vatrogasci zbog minski sumnjivog prostora nisu u mogućnosti ući u teren, no unatoč tome,  nisu ugroženi ljudski životi kao ni stambeni i gospodarski  objekti.

  • +11
Gori kod Đevrske, u opasnosti je selo Mandici. Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

16:30  Protupožarni zrakoplovi  iz vojarne u Zemuniku u utorak su, uz postojeća požarišta na Promini, Lišanima Ostrovičkim i Pristegu, upućena su na tri nova požarišta kod Biograda i Kistanja koja su se ponovno razbuktala, izvijestili su iz MORH-a. Riječ je o požarištima u Vrani kod Biograda te požarištu na prostoru Kistanje-Đevrske u Šibensko-kninskoj županiji. Također, dva Airtractora, koji su angažirana na požarištu Lišane Ostrovičke, sudjeluju i u gašenju požara  u Popovićima kod Benkovca.

15.30 Još je aktivan požar na Promini koji i dalje nadlijeću zračne snage, a najgore je bilo kod zaseoka Rajići gdje je vatra došla samo par metara od kuća, no zahvaljujući dobro organiziranim vatrogasnim snagama, kuće su obranjene i najgore je prošlo. Kako se doznaje od Tomislava Dželalije, zapovjednika Stožera civilne zaštite Grada Drniša, stanovnici zaseoka Velušić, Bibići i Rajići u utorak popodne su vraćeni kućama. 

  • +8
Dubci nakon požara Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

'Na terenu su i dalje zračne i kopnene snage. Dva kanadera još nadlijeću požarište, a u međuvremenu smo izvršili povratak civila koji su bili smješteni u dječjem vrtiću u Drnišu. Još ima nešto otvorenog plamena, puše lagani maestral, ali ako vjetar pojača vjetar, požar se može lako ponovno rasplamsati', kaže Dželalija. 

U međuvremenu je planuo i požar u Kistanjama blizu vodotornja koji je brzo stavljen pod kontrolu i lokaliziran. Aktivan je i požar u Đevrskama gdje je na terenu desetak vatrogasaca, doznaje se u centru 112 Šibensko-kninske županije.

14.50 Ekipa šibenske interventne policije danas je na području Mirlović Zagore uočila muškarca kako upaljačem pali vatru pa su ga uhitili i brzo ugasili požar koji je upravo planuo. Više pročitajte ovdje.

14.10 Novi požari buknuli su kod Kistanja i Dževrske , javlja N1.

12.10 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne 'Pukovnik Mirko Vukušić' iz Zemunika u utorak su upućene na najnovije požarište Dubci kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a požar gasi helikopter Mi-8 MTV, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

11.27 Na 120 hektara Velebita, djelomično i na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, požar koji gori tjedan dana nije ga ugasila niti kiša, na nepristupačnom terenu gasi 38 vatrogasaca iz Senja, Svetog Jurja, Krasnog, Otočca, Sinca, Brinja, Perušića, te za gašenje požara osposobljeni rendžeri NP Sjeverni Velebit i Parka Prirode Velebit, saznaje se u ponedjeljak u Vatrogasnoj Zajednici Ličko-senjske županije.

11.02 U Pristegu na benkovačkom području stigla je na par metara od kuća.

10. 56 Požar na Braču je pod kontrolom i očekuje se da će uskoro biti ugašen.

  • +6
Nakon kraćeg odmora hrabri vatrogasci kreću u nove borbe s vatrenom stihijom Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

10. 50 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz Zemunika danas, u utorak su, pored požarišta na Promini angažirana i na još dva nova požarišta u Zadarskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Na požarištu Pristeg upućen je Candair CL-415 i Airtractor AT-802, dok dva Airtractora koji su na Promini istovremeno gase požar i na lokaciji Dobropoljci kod Lišana Ostrovičkih. Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca, navodi se.

AKO STE PROPUSTILI:

Vatrogasci obuzdali požar kod Brela, evakuirani stanovnici se vraćaju kućama

Kaznene prijave zbog podmetanja požara kod Kistanja

Zbog požara na Promini zatražene dodatne vatrogasne snage, vatrena linija duga je nekoliko kilometara

10.35 Požar na Promini koji utorka ujutro gase dva kanadera, dva air tractora, 250 vatrogasaca i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske obišao je u utorak ministar obrane Damir Krstičević zahvalivši svima koji su sudjelovali  u gašenju te poručivši kako je hrvatski vojnik uvijek sa svojim narodom. Više pročitajte ovdje.

  • +7
Vatrogasci nakon naporne noći odmaraju i pripremaju se za još jedan dan borbe s vatrom Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

10:13 Zbog izazivanja požara koji je u ponedjeljak popodne planuo u Radučiću između Kistanja i Knina, policija je kazneno prijavila dvojicu maloljetnika, jednoga za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a drugoga zbog poticanja na počinjenje tog kaznenog djela, doznaje se u utorak u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj. Višre pročitajte ovdje.

09:45 'Požari su se gasili cijelu noć, posebno u Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, gdje su 50-ak metara od kuća minska područja no sada je stanje na terenu relativno dobro, vjetar je oslabio ali se u poslijepodnevnim satima očekujemo jačanje bure', rekao je u utorak zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadra Željko Šoša. 'Jučer je eksplodiralo oko 70-80 mina. Brani se doslovno svaka kuća, kako naiđe fronta. Saniran je i požar u Popovićima, ali to ne znači da je tamo posao gotov. Ljudi su i dalje na terenu, dežuraju jer je moguće da vjetar ponovno rasplamsa rubne dijelove. Ako će nam danas biti dostupne zračne snage, uvjeren sam da ćemo sve požare na našem području staviti pod kontrolu', kazao je Šoša u utorak ujutro na sjednici Kriznog stožera Zadarske županije.

9.30 Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče otvorena je za sve skupine vozila, a između čvorova Benkovac i Pirovac vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h, jednim trakom, zbog smanjene vidljivosti od dima. Zbog požara zatvorene su ceste državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu; državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju (kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste) i ŽC6066 u mjestu Pristeg.

  • +32
Požari na zadarskom području Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

09:19 U požaru koji je u ponedjeljak u 20.50 sati buknuo u Dupcima pored Omiša do utorka ujutro je izgorjelo oko 20 hektara borove šume, a 213 vatrogasaca na terenu ga još uvijek gasi, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split. Požar, koji je sinoć nošen jakom burom divljao i mijenjao smjer, gasi 30 postrojbi sa 52 vozila. Iako se stanje na terenu jutros u 4.40 sati smirilo požar je još uvijek aktivan na par mjesta na brdu, pa će brojni vatrogasci i danas ostati na terenu ne bi li požar lokalizirali. Osim tog požara na području Splitsko-dalmatinske županije i dalje je aktivan onaj na Hvaru, točnije poluotoku Kabal, predio Tiha koji je planuo u ponedjeljak oko 9.30 sati, a potom su vatrogasci u 11.20 sati dobili dojavu o još jednom požaru na tom području koji je bio udaljen od prvog požara svega 150 metara.

09:05 Stručni timovi zrakoplovno-tehničkog i osoblja za poptporu letenja Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne 'Pukovnik Mirko Vukušić' iz Zemunika noćas su pripremali protupožarne aviona za današnje akcije gašenja požara iz zraka, priopćeno je iz Ministarstva obrane. Uz ispiranja Canadaira CL-415 od morske soli i punjenja gorivom zrakoplovni tehničari najviše su vremena posvetili poslijeletnim pregledima, povremenim 50-satnim pregledima i provjerama, kao i svim drugim zahvatima kako bi do jutra kompletne zračne snage bile pripravne poletjeti na požarišta.

08:45 Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević obići će u utorak tijekom prijepodneva požarišta na području Promina te se sastati s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem.

08:20 U ranim jutarnjim satima utorka na požarišta Promine kod Drniša stiglo je iz Karlovačke županije 28 novih vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila, te ih je sada na raznim požarištima ukupno 42-je sa 13 vozila. Vod od 28 vatrogasaca vodi Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković koji kaže da su na požarište zapadnog djela Promine raspoređeni u osam sati, te su dobili zadatak da lokaliziraju, spriječe širenje požara koji se zavukao u nekoliko kotlina na padinama Promine.

  • +5
Pogled iz helikoptera na požare koji su buknuli na zadarskom području Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX