velika pobjeda

Vatrogasci obuzdali požar kod Brela, evakuirani stanovnici se vraćaju kućama

22.08.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Požar koji je u ponedjeljak navečer oko 20.30 sati izbio na predjelu Vrulja zapadno od Brela na Makarskom primorju pod nadzorom je gasitelja, kazao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina

Vatra koja je planula iza brda na širem području Dubaca odnosno u Vruljama nedaleko od Brela, potpomognuta burom, brzo se proširila do Jadranske magistrale i prebacila prema moru te zahvatila nisko raslinje i nešto borove šume.

Odmah po dojavi na gašenje požara upućeni su vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a nedugo zatim su im pomoć pružili i vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Unatoč vjetru i teškom terenu, gasitelji su noćas uspjeli obuzdali požar prema Brelima i mjestu Pisak prema Omišu pa kuće, kao i gospodarski objekti, u tim mjestima nisu bili vatrom ugroženi. Ipak, manji dio žitelja Piska bio je preventivno evakuiran u Omiš i jutros će se svi vratiti, kazao je Glavina.

U požaru kod Brela, koji je od ranog jutra pod nadzorom gasitelja, izuzev dvije manje vatre visoko u planinskim liticama iznad Vrulje, izgorjelo je nešto borove šume i niskog raslinja na površini od oko 30 hektara, a gasilo ga je gotovo 200 vatrogasaca s 37 vatrogasnih vozila. Gasitelji jutros saniraju rubne dijelove požarišta i gase sporadične vatre koje izbiju iz izgorjelih stabala na opožarenoj površini, a dio vatrogasaca bit će tijekom jutra vraćen u svoja mjesta, dok će oni iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja i dalje ostati na požarištu, dodao je Glavina.

Državna cesta D8, koja je od sinoć bila zatvorena za promet zbog požara i većeg broja vatrogasnih vozila pa se promet odvijao zaobilaznim cestama iza Biokova i Mosora, od jutros u 5.30 sati otvorena je za sav promet.