KRIZNI STOŽER

Zbog požara na Promini zatražene dodatne vatrogasne snage, vatrena linija duga je nekoliko kilometara

21.08.2017 u 23:28

  • +16

Požari u Zadarskoj županiji

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon što se u ponedjeljak poslijepodne razbuktao požar na području planine Promina, Krizni stožer Šibensko-kninske županije zatražio je u ponedjeljak uvečer dodatne vatrogasne snage u ljudstvu i tehnici te potpuni angažman lokalnog stanovništva u obrani Drniša od vatre koja se širi s Promine.

Krizni stožer sazvao je u Drnišu šibensko-kninski župan Goran Pauk, a prisustvovali su mu i drniški gradonačelnik Josip Begonja te županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

"U ponedjeljak oko 14 sati brzinom munje preko vrha planine Promine vatra je stigla do sela Lišnjak odakle smo evakuirali 15 ljudi te ih smjestili u dječji vrtić u Drnišu. Praktički se nalazimo pred obranom linije od Lišnjaka do Velušića, kako se vatra ne bi spustila s planine prema drugim selima i samom gradu Drnišu", izjavio je nakon sastanka Kriznog stožera župan Pauk.

Osim dodatnih vatrogasnih snaga s kontinenta, uskoro u pomoć stiže 10 šumskih vozila, pet auto-cisterni te 100 pripadnika Hrvatske vojske, koji će čuvati rubne dijelove požarišta tijekom noći.

"Pozivamo sve koji to mogu da se uključe u obranu svojih kuća na Promini i oko Drniša, a one koji to ne mogu sami ćemo zbrinuti. Idemo na proglašenje velike nesreće za područje Grada Drniša i županije, ali to nam, nažalost, nije neka velika novost, jer ovo je već treći sastanak Kriznog stožera ovog ljeta u okolici Drniša. Tek kad se sve završi znat ćemo kolika je šteta", rekao je šibensko-kninski župan.

Iz Kriznog stožera mole građane da ne odlaze na požarište samoinicijativno, već da se za organizirano gašenje jave načelniku Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislavu Dželaliji.

Pauk nije htio komentirati uhićenja sedam osoba koji su osumnjičeni za izazivanje požara kod Kistanja. "Teško je dokazati da je netko namjerno zapalio požar i onda o tome govoriti, ali činjenica je da ima onih koji namjerno pale požare. Bila riječ o piromanima, ili osobama koje to rade iz nekih drugih pobuda", rekao je.

  • +32
Požari na zadarskom području Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Požar na Promini gori od poslijepodneva 17. kolovoza, kad je izbio kod sela Razvođa.  Nakon kiše koja je pala u noći sa subote na nedjelju činilo se da je požar pod kontrolom, ali se zbog jakog vjetra vatra u ponedjeljak opet razbuktala i prešla vrh planine. U ovom trenutku vatrena linija duga je nekoliko kilometara, a najviše gori kod Trbounja.

Zračne snage nisu ga mogle gasiti zbog jakog vjetra, ali i zbog toga što su kanaderi i air tractori morali biti aktivni u drugim županijama.

Prema posljednjem izvješću koje je Državna uprava za zaštitu i i spašavanje (DUZS) objavila u ponedjeljak do 21,30 sati, na području Šibensko-kninskoj županije aktivni su požari na Promini, te kod vodotornja i jezera Bribinj u Ivoševcima kod Kistanja.

Uz jake vatrogasne snage iz Šibensko-kninske županije, na terenu su i pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik, a tijekom dana bila su angažirana i dva helikoptera.

Ranije predvečer zapovjednik drniškog Stožera civilne zaštite Tome Dželalija priopćio je da je požar na Promini koji se širi prema Drnišu spada u kategoriju velike nesreće.