SAVJET SA USTAVNOG SUDA

Povrat kriznog poreza samo onima koji tuže državu

19.08.2009 u 20:32

Bionic
Reading

U slučaju da Ustavni sud ukine Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druga primanja, pravo na povrat tzv. kriznog poreza od 2, odnosno 4 posto imat će samo oni građani koji su podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti, i to nakon što u posebnom postupku zatraže ukidanje rješenja o plaći ili mirovini. Potvrdila je to danas predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

Drugim riječima, ako Ustavni sud ukine sporni porez, predsjednica Ustavnog suda tumači da ta odluka neće obvezivati Vladu da novac vrati svim građanima nego će uplaćeni iznos biti vraćen samo onima koji su dobili postupak na Ustavnom sudu piše Jutarnji.hr. Trenutačno je šest građana podnijelo prijedlog za ocjenu ustavnosti.

Ova informacija mogla bi rezultirati time da stotine tisuća građana sada zatrpaju Ustavni sud prijedlozima za ocjenu ustavnosti spornog kriznog poreza. Ne postoji zakonski rok u kojem bi se građani trebali obratiti Ustavnom sudu.
No, ako žele da im se prijedlog nađe u paketu s već pristiglim, bilo bi dobro da to učine u idućim tjednima, do polovice rujna. U svakom slučaju, to moraju učiniti prije nego što Ustavni sud donese presudu o tom zakonu, jer nakon toga taj sud više neće zaprimati prijedloge građana.

Kako je prosječno trajanje postupka oko 6 mjeseci, to znači da se građani vjerojatno mogu do kraja godine obratiti Ustavnom sudu, jer se može pretpostaviti da pristigli predmeti neće biti riješeni u tom roku.

Što se tiče zahtjeva predsjednika Stjepana Mesića, on ne bi imao pravo na povrat, tumači Omejec, jer je zahtjev podnio u ime institucije, jednako kao SDP ili Matica umirovljenika koji su najavili obraćanje Ustavnom sudu.

- Pravo na povrat imali bi samo oni građani, a ne i pravne osobe, koji su pokrenuli postupak na Ustavnom sudu i ako njihov zahtjev bude prihvaćen. Naravno, Vlada bi mogla donijeti političku odluku da se krizni porez vrati svima, ali to ne bi imalo veze s eventualnom odlukom Ustavnog suda - objašnjava Omejec.
Pitanje je koliko tumačenje sutkinje Omejec ima pobornika na Ustavnom sudu. Neki ustavni suci, naime, smatraju da bi pravo na povrat novca mogli imati svi građani, neovisno o tome jesu li se obratili Ustavnom sudu ili ne, ali će nakon eventulanog ukidanja zakona morati pokrenuti pojedinačne postupke za naknadu štete pred redovnim sudovima.