U IDUĆE TRI GODINE

Povlaštene mirovine rastu za više od 400 milijuna kuna

  • Autor: M. Š.
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 22:44
  • Objavljeno 24.11.2016 u 13:39
Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Šebek

Ubuduće će se i radničke i povlaštene mirovine usklađivati na isti način, a iduće godine povlaštene mirovine porast će ukupno za skoro 100 milijuna kuna

Vlada je danas donijela odluku o izmjeni Zakona o mirovinskom osiguranju prema kojoj se ukida institut razdvajanja mirovina. Tim institutom su se mirovine stečene prema posebnim propisima, takozvane povlaštene mirovine, razdvajale na dio mirovine koji proizlazi iz radnog staža i na 'povlašteni dio'.

Ubuduće će se i radničke i povlaštene mirovine usklađivati, odnosno povećavati na isti način. Također, Vlada priprema izmjenu zakona koji regulira mirovine stečene po posebnim propisima, čime bi se povećale povlaštene mirovine koje su skresane za Milanovićeve vlade. Naime, zbog gospodarske krize Vlada je 2013. godine za deset posto snizila sve povlaštene mirovine više od 5.000 kuna.

Povlaštene mirovine prima 13 kategorija građana – branitelji, bivši politički zatvorenici, akademici, sudionici NOB-a, domobrani…

Posljedično, idućih godina osjetno će se povećati proračunska izdvajanja za takve mirovine. Prema projekcijama Vlade, izdvajanja će se povećati za 96 milijuna kuna iduće godine, za 127 milijuna 2018. godine i za 205 milijuna kuna u 2019. godini.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!