zbog imenovanja ministarstvu poljoprivrede

Povjerenstvo za sukob interesa neće pokretati postupak protiv Plenkovića

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 25.09.2020 13:02
  • Objavljeno 25.09.2020 u 11:18
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ipak neće pokretati postupak protiv premijera Andreja Plenkovića vezano za političko kadroviranje dužnosnika u Ministarstvu poljoprivrede, ujedno donatora HDZ-a, odlučeno je na današnjoj sjednici tog tijela

"Ima li osnove ili nema, to ćemo utvrditi na sjednici koja će uskoro početi. Radi se o prijavi protiv Andreja Plenkovića i tadašnjeg ministra Tolušića, a u prijavi se navodi da su oba dužnosnika zapošljavala dužnosnike temeljem političke pripadnosti i donacija HDZ-u", kazala je uoči sjednice predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Na sjednici Povjerenstva, a odlučeno je naknadno, predmet se u današnjem postupku protiv premijera Plenkovića neće pokrenuti. "Nema dokaza da se radi o političkom kadroviranju, niti se povjerenstvo u to može miješati", rečeno je na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Uoči sjednice šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković govorila je za N1 i o slučaju Janaf. Upitana ima li Povjerenstvo nekih prijava vezanih uz aferu Janaf, odgovara: "Što se tiče ovog novog dijela nemamo, osim što je u redovnoj provjeri imovinska kartica gospodina Kovačevića s obzirom na sve što se doznalo u ovih nekoliko tjedana".

Prijavu su, kaže Novaković, dobili, a vezana je uz stan koji je nađen, a koji nije bio u imovinskoj kartici.

"Kompletna kartica ići će u redovnu provjeru, odnosno već je u redovnoj provjeri", ističe.

"Ne mogu vam reći što ne odgovara zato što je redovni postupak tajni postupak. Ono što možemo reći, a to je ono što je izašlo u medijima da se radi o toj nekretnini. S druge strane, koliko sam danas pročitala, postoji nekakva ušteđevina koja je bila na bankovnom računu što mi ne možemo kontrolirati, ali činjenica je da ta stavka postoji u imovinskoj kartici. Osim toga, postalo je dvojbeno i prijenos upravljačkih prava firme s obzirom na to da odvjetničko društvo na koje je prenesen tvrdi da nisu uopće preneseni na njih", pojasnila je Novaković.

Novaković kaže kako imaju prijavu s kraja veljače/početka ožujka protiv premijera Plenkovića gdje je prijavljen zbog potencijalnog sukoba interesa, s obzirom na to da je Vlada donijela zaključak o prijedlogu imenovanja Nadzornom odboru Janafa, odnosno imenovanja članova uprave.

"Jedan od članova je gospodin Veselica koji je deklarirao prijateljski odnos s premijerom Andrejem Plenkovićem", pojašnjava.

Na pitanje zašto o tome nisu prije odlučivali, Novaković kaže kako su do danas prikupljali dokumentaciju.

U aferi Janaf više je posla za organe kaznenog progona nego za Povjerenstvo

Na pitanje ima li elemenata za pokretanje još predmeta u aferi Janaf, Novaković je kazala: "Čini se da tu ima više posla za organe kaznenog progona nego za nas. Mi smo ipak nekakvo preventivno tijelo. Međutim, vidjet ćemo. Ukoliko se pojavi nekakva činjenica koja bi upućivala i na ovaj neki blaži oblik onda bismo se svakako i mi bavili tim predmetom".

Slučaj Milanovićeg puta u Albaniju

"Odgovorio nam je MVEP, MORH i MUP i Ured Vlade RH. Međutim, baš smo ovaj tjedan imali sastanak. Nedostaju nam još neki podaci, ne mogu reći koji. Tako da ćemo uputiti dodatne dopise institucijama kako bismo uputili sve potrebne informacije da predmet može ići na sjednicu", ističe.

Kaže kako se Milanović u ovom trenutku ne može očitovati jer još nisu ni pokretali postupak.

"Dakle u ovom trenutku komuniciramo samo s njegovim uredom. Čini se da je Ured dostavio sve ono što oni imaju. Hoće li biti dovoljno, vidjet ćemo", rekla je Novaković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!