pročešljali smo im imovinske

Dvojica gradonačelnika umočenih u aferu Janaf znaju s nekretninama, obojica prijavila kuće i zemljišta od po tri milijuna kuna: Što to još imaju Barišić i Grgić

18.09.2020 u 14:55

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Dražen Barišić (HDZ) i Vinko Grgić (SDP), kojima je skinut imunitet i predstoje im formalna USKOK-ova istraga i proces zbog sumnje u pogodovanje i primanje mita, nemaju velikih egzistencijalnih briga. S imovinom naime stoje vrlo solidno

Barišić je profesor defektologije i dugogodišnji gradonačelnik Velike Gorice i ondje upravo odrađuje treći mandat zaredom, a odlučio se za gradonačelničku plaću od 18 tisuća kuna - dok se u Saboru nalazi volonterski. Zlobnici će kazati da je barem u tome postupio pošteno jer se u četiri godine za riječ javio tek tri puta i viđaju ga isključivo na glasanju. Pored plaće, ima neoporezive prihode od 1500 kuna, dok njegova supruga zaposlena u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica ima plaću od 10.966 kuna.

Barišić je već imao prijavu Povjerenstvu za sukob interesa jer nije propisno prijavio vikendicu u mjestu Pokupsko, izgrađenu na ime supruge. U njegovoj imovinskoj kartici danas stoji da troetažna kuća s garažom i vinskim podrumom, veličine 1963 kvadrata, vrijedi 600 tisuća kuna.

  • +11
Kuća gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića u Gradićima Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

U vlasništvu ima i kuću s okućnicom u mjestu Gradići, polovicu šume, oranicu, udjele u više drugih nekretnina i građevinsko zemljište od 836 kvadrata, za koje navodi da je kupljeno ušteđevinom. Uz vikendicu, u Pokupskom je posljednjih godina stekao više manjih zemljišta, službeno označenih kao 'druge nekretnine', a ima i kuću s okućnicom vrijednu 1,2 milijuna kuna na moru, u mjestu Sveti Juraj. Tvrdi da ju je stekao ugovorom o dosmrtnom održavanju.

Sve nekretnine ukupno su procijenjene na gotovo tri milijuna kuna.

  • +7
Dražen Barišić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Obitelj Barišić u vlasništvu ima i čamac, Mercedes Benz iz 2017. godine, vrijedan 201 tisuću kuna, umjetnine od 60 tisuća kuna i nakit vrijedan 45 tisuća kuna.

Nešto su i uštedjeli - ukupno oko 16 tisuća eura i 207 tisuća kuna - a redovito uplaćuju i stambenu štednju za svoju djecu. S druge strane, imaju tek jedan kredit na 29.950 eura, uzet prošle godine, s kamatom od 3,15 posto.

Grgić uštedio 115 tisuća eura

Prijavljene nekretnine SDP-ovog saborskog zastupnika Vinka Grgića također vrijede oko tri milijuna kuna: tu su luksuzna kuća s okućnicom u Novoj Gradiški, koja se proteže na tri i pol tisuće kvadrata i procijenjena je na 1,5 milijuna kuna, zatim kuća na Pagu, vrijedna milijun kuna, te trećina kuće u Zagrebu, vrijedne tri milijuna kuna.

Poput Barišića, Grgić obnaša dužnost gradonačelnika - ali je poštedio Novu Gradišku bespotrebnih troškova i u Saboru prima plaću od 16.315 kuna. U imovinskoj kartici ima prijavljeno i 72 tisuće kuna godišnjih prihoda 'od imovinskih prava', dakle vjerojatno od iznajmljivanja.

  • +11
Grgićeva kuća s okućnicom u Novoj Gradiški koja se proteže na tri i pol tisuće kvadrata i procijenjena je na 1,5 milijuna kuna Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Po struci diplomirani inženjer arhitekture, od 1997. godine stopostotni je vlasnik tvrtke Entazis, u kojoj je do 2016. godine bio direktor, a poslije preseljenja u rodni kraj osnovao je i podružnicu u Novoj Gradiški. U tvrtki sada radi njegova supruga prijavljena na neto plaću od 4100 kuna mjesečno.

Entazis je prošlu godinu završio s petero zaposlenih, prihodom od 850 tisuća kuna i mršavom bruto dobiti od 18 tisuća kuna. U posljednjih desetak godina nabrao je akumuliranu dobit od oko 800 tisuća kuna, ali ona uglavnom nije isplaćivana.

Grgić - navodno SDP-ova uzdanica koja se u slučaju pobjede na izborima trebala vinuti čak do mjesta ministra graditeljstva - u imovinskoj kartici prijavio je štednju od 115 tisuća eura, dvostruko veću nego prije četiri godine, zatim Vespu i Peugeot 2008 iz 2014. godine. No ima i kredit u iznosu od 100 tisuća švicarskih franaka, dignut prije 14 godina, koji po svemu sudeći nije konvertirao, nego ga je nastavio otplaćivati.

  • +2
Vinko Grgić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ovaj SDP-ovac neslužbeno je izražavao golemo nezadovoljstvo činjenicom da je na listi za parlamentarne izbore u 5., slavonskoj izbornoj jedinici, smješten tek na četvrtom mjestu, no izborio je ulazak u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima. Upravo Nova Gradiška jedini je slavonski grad u kojemu je Restart koalicija odnijela pobjedu na izborima.