ministar se očitovao

Povjerenstvo za sukob interesa: Banožić zlorabio ovlasti, jednoglasno određena novčana kazna

20.05.2022 u 11:39

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je na današnjoj sjednici odluku u predmetu ministra obrane Marija Banožića. Njegov je krimen to što je sam sebi, dok je bio na dužnosti ministra državne imovine, dodijelio preveliki stan od 92 metara četvornih, iako mu obitelji nije prijavljena u Zagrebu. Banožić se pismeno očitovao i poručio da smatra da ne mora prisustvovati današnjoj sjednici

“Povjerenstvo je 4. ožujka 2022. godine donijelo odluku o pokretanju postupka o odlučivanju sukoba interesa Marija Banožića. U samoj odluci povjerenstvo je utvrđivalo činjenice vezane za okolnosti gdje boravi ministrova obitelj, dobili smo podatke iz kojih je vidljivo da nikada nisu imali prebivalište ni boravište u Zagrebu”, rekla je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, prenosi N1.

“Povjerenstvo je nedvojbeno utvrdilo da postoje dvije odluke, jedna je da postoji stan da bi ga koristili dužnosnici, i odluka da će jedan stan pripasti ministru Banožiću, odluke je on sam potpisao. Odlukama nije prethodila odluka nikakvog povjerenstva koje bi odlučivalo koji stan bi išao kome”, dodaje Novaković.

Novaković je rekla i pod kojim uvjetima ministar Banožić ima pravo na stan te je dodala da to što bi netko od članova obitelji ponekad došao u Zagreb, ne ulazi u te kriterije. Dodaje i kako je u stan uloženo oko 360.000 kuna, dio na uređenje, a dio na sitni inventar.

“Povjerenstvo bi trebalo utvrđivati koji su stanovi za službene potrebe, tako kaže uredba koja je još uvijek na snazi”, rekla je i nabrojala priloge koje su dobili uz ministrovo očitovanje.

“Ja bih predložila da Povjerenstvo utvrdi povredu i da donese odluku da je dužnosnik povrijedio članak 7. Zakona o sprječavanju sukobu interesa, odnosno da je zloporabio posebna prava dužnosti, a u kontekstu donošenja odluka o tri stana koja su dana na korištenje dužnosnicima i odluke o korištenju stana za samog sebe predložila bih sankciju od 7000 kuna”, rekla je Novaković.

  • +3
Mario Banožić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon vijećanja Povjerenstvo je donijelo jednoglasnu odluku..

“Povreda članka 7.c, korištenje stana od 33 kvadrata, stavljanje tri nekretnine na korištenje dužnosnicima i odluka da će biti njemu na korištenje biti stan od 92 kvadrata. Kazna 7.000 kuna”.