sporni stan u zagrebu

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Marekovića

30.01.2021 u 09:35

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je postupak provjere podataka iz imovinske kartice predsjednika Uprave Pletera Marijana Marekovića, piše u subotu Jutarnji list

Postupak je otvoren na temelju prijave u kojoj se upućuje na netočne podatke u smislu navedenih nekretnina, ali i netočne podatke po pitanju unesenih primanja, potvrdilo je Povjerenstvo Jutarnjem listu.

Postupak je za javnost zatvoren, no za očekivati je da će ovo tijelo slijediti proceduru koja je i inače propisana u ovakvim situacijama.

To konkretno znači da će u bazama podataka Porezne uprave i drugih tijela provjeravati prihode dužnosnika te ih uspoređivati s podacima unesenima u imovinskoj kartici, a kad su u pitanju nekretnine, Povjerenstvo tada uglavnom provjerava podatke iz zemljišnih knjiga, a gdjekad je dodatne informacije potrebno tražiti i od zemljišnih sudova.

Osim toga, za provjeru točnosti podataka Povjerenstvo ima mogućnost informacije tražiti i od državnih tijela i institucija, no zasad nije poznato hoće li se obratiti Ministarstvu obrane.

Naime, upravo je od tog tijela 2000. godine general Mareković otkupio stan od 84 kvadrata na području Maksimira za iznos od 173 tisuće kuna, a iako je većina pretpostavila da je riječ o nekretnini na adresi Dobri dol 46, koja je navedena kao službena adresa Marijana Marekovića u trgovačkom registru, na toj adresi nema stana u njegovom vlasništvu, niti se iz povijesnog izvatka vidi da bi u toj zgradi u nekoj fazi vlasnikom nekretnine bilo Ministarstvo obrane, donosi Jutarnji list.