marijan mareković:

Povjerenstvo nije dobilo zahtjev za oduzimanjem odlikovanja haškim osuđenicima

19.01.2018 u 12:19

Bionic
Reading

Predsjednik Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja umirovljeni general Marijan Mareković rekao je u petak kako to Povjerenstvo do sada nije dobilo zahtjev za oduzimanjem odlikovanja haškim osuđenicima nakon što je Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo presude zbog zločina nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu

Mareković je niječno odgovorio na upit je li se tko Povjerenstvu za vojna odlikovanja i priznanja javio sa zahtjevom za oduzimanjem odlikovanja haškim osuđenicima.

'Ne, za sada nije nitko', rekao je.

Smatra i da je po tom pitanju bilo sve rečeno, jer su ta odlikovanja dodijeljena za obranu Republike Hrvatske od velikosrpske agresije.

Zahtjevi za oduzimanjem vojnih odlikovanja i činova pojavili su se nakon što je Žalbeno vijeće Haškog suda zbog zločina nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu 1993.-94. potvrdilo presude predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranku Prliću (25 godina zatvora), ministru obrane Bruni Stojiću (20 godina), dvojici načelnika stožera HVO-a Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću (20 godina), zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću (16 godina) i predstojniku Odjela za zatočene Berislavu Pušiću (10 godina).

Nakon presude i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović izjavila je kako su 'ti ljudi dobili odličja za obranu od velikosrpske agresije' i da im ona ta odličja neće oduzimati. 'Praksa se dosad nije primjenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva', kazala je.

Slobodan Praljak ispija otrov u sudnici Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Bašić

Zakon o odlikovanjima i priznanjina u članku 36. kaže da će Predsjednik Republike na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske ili po vlastitoj odluci oduzeti odlikovanje ili priznanje ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj. 

Članak 37. razrađuje da inicijativu za oduzimanje odlikovanja i priznanja mogu podnijeti i tijela i osobe iz članka 28. Zakona, a to su: Sabor, Vlada, diplomatska, konzularna i druga predstavništva RH u inozemstvu, ministarstva i druga tijela državne vlasti, političke stranke, vjerske zajednice, udruge građana i druge pravne osobe, a posredstvom nekog od nabrojanih tijela ili osoba inicijativu mogu podnijeti i građani Republike Hrvatske.

U Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima navode se potanje odredbe u vezi s postupkom i razlozima za oduzimanje odlikovanja. Tamo u članku 16. izrijekom stoji da će Državno povjereništvo za nositelje odlikovanja ili priznanja, koji su pravomoćno osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje tri godine, predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja.

Državno povjerenstvo čine Povjerenstvo za civilna odlikovanja i priznanja na čijem je čelu akademik Zvonko Kusić, te Povjerenstvo za vojna odlikovanja i priznanja čiji je predsjednik umirovljeni general Marijan Mareković.