sindikati

Povećan minimalac za građevince u Njemačkoj

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.01.2020 12:29
  • Objavljeno 09.01.2020 u 12:29
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: MAURITZ ANTIN

Sindikati i poslodavci u građevinskoj branši u Njemačkoj dogovorili su se o novoj minimalnoj satnici za građevinske radnike koja će iznositi 12,55 eura za pomoćne te 15,40 eura za kvalificirane radnike, priopćio je sindikat građevinaca IG BAU u četvrtak

'Sada su na redu poslodavci koji trebaju ukloniti posljednje zapreke za podizanje donjih granica satnica u građevinskom sektoru', rekao je Robert Feger, predsjednik sindikata građevinaca IG BAU nakon što su sindikati i formalno prihvatili dogovor postignut s poslodavcima u prosincu.

Prema tom dogovoru minimalna satnica u građevinskom sektoru porast će od 1. travnja za 35 euro centa na 12,55 eura za pomoćne radnike na građevini.

Za kvalificirane radnike minimalna satnica raste za 20 euro centa na 15,40 eura. Povišenje satnice za kvalificirane građevince odnosi se na savezne zemlje koje su nekada pripadale Zapadnoj Njemačkoj. Za istočne savezne zemlje dogovor još nije postignut.

Od novih minimalnih satnica će, kako je priopćio IG BAU, profitirati više od 200.000 zaposlenih u građevinskom sektoru. Ukupno je u toj branši u Njemačkoj zaposleno oko 820.000 radnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!