UVAŽENA MU MOLBA

Potvrđeno je: Čačić u petak izlazi iz zatvora

17.06.2014 u 13:26

Bionic
Reading

Povjerenstvo za uvjetni otpust kaznionice u Valturi prihvatilo je danas prijedlog Radimira Čačića od 18. svibnja ove godine i odobrilo njegovo puštanje na slobodu nakon odsluženja više od 11 mjeseci zatvorske kazne zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, koja se dogodila 8. siječnja 2010. u Mađarskoj, priopćeno je iz agencije IM&C

Sukladno današnjoj odluci Povjerenstva, i službeno je potvrđeno da Radimir Čačić iz kaznionice u Valturi na slobodu izlazi u petak, 20. lipnja 2014. Podsjetimo, Županijski sud u Kapošvaru u Mađarskoj, 14. studenog 2012., u drugostupanjskoj presudi izrekao je Radimiru Čačiću kaznu zatvora od 22 mjeseca, s time da se nakon polovice kazne provedene u zatvoru, za drugu polovicu odmah primjenjuje uvjetni otpust. U kaznionici je radio u zatvorskoj knjižnici, a u slobodno vrijeme igrao golf. Tijekom odsluženja kazne, izbačen je iz HNS-a zbog izjava koje je navodno protiv aktualnog vodstva stranke davao u javnosti i okupljanja neistomišljenika predsjednice stranke Vesne Pusić.

Čačićevi sljedbenici okupili su se u udrugu 'Inicijativa za osnivanje Narodne stranke - reformisti' kojoj je na čelu saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Nakon odluke Radimira Čačića da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj, mađarsko je Ministarstvo pravosuđa dalo prethodnu suglasnost pri čemu je jasno istaknulo da konačnu suglasnost uvjetuju time da ne bude značajnih promjena izrečene kazne od strane nadležnih hrvatskih sudova. Županijski sud u Zagrebu potvrdio je 21. siječnja 2013. presudu mađarskog suda u Kapošvaru kao i Vrhovni sud RH, 8. svibnja 2013. godine.

Radimir Čačić započeo je izdržavanje kazne zatvora u Hrvatskoj 17. lipnja 2013., što znači da je do danas odslužio ukupno 12 mjeseci zatvorske kazne, dok bi, da se postupalo prema presudi mađarskog suda, mogao izaći iz zatvora odmah nakon što odsluži 11 mjeseci kazne bez podnošenja molbe za prijevremeni otpust.

Nakon prometne nesreće kao i tijekom suđenja, Radimir Čačić stalno je naglašavao kako će poštivati sve odluke sudova. Stoga je strpljivo čekao i ovu odluku povjerenstva za uvjetni otpust kaznionice u Valturi, uvjeren u pozitivan ishod s obzirom da ispunjava sve kriterije koji se uzimaju u obzir kod odluke o uvjetnom otpustu, navodi se u priopćenju. Naime, Radimir Čačić nije ranije bio osuđivan, zbog nesreće u Mađarskoj iskazao je najviši stupanj kajanja, a tijekom izdržavanja kazne izvršavao je sve obveze sukladno pravilima kaznionice. On je nakon pravomoćne presude dao ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj.