CIJEPLJENJE JEDNOM DOZOM

Potvrđeno: Cjepivo Johnson&Johnson u Hrvatsku stiže 14. travnja

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 08.04.2021 13:26
  • Objavljeno 08.04.2021 u 13:20
Johnson&Johnson

Johnson&Johnson

Izvor: Profimedia / Autor: Dania Maxwell/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministar Vili Beroš izvijestio je na sjednici Vlade da u Hrvatsku 14. travnja stiže prvih 7150 doza cjepiva Johnson&Johnson. U drugom tromjesječju Europska unija trebala bi ukupno dobiti 55 milijuna doza tog cjepiva, koje se daje u jednoj dozi. Inače, do kraja mjeseca u Hrvatskoj se očekuje više od 428.000 doza cjepiva, ne ukljujući 747.000 akceleracijskih doza Pfizera koje bi trebale stići u drugom kvartalu

Još uvijek traje cijepljenje starijih osoba i onih s kroničnim bolestima, a prijedlozi prioriteta tijela državnih uprava za 3. skupinu već su zaprimljeni u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

'Ukupno je utvrđeno približno 800.000 osoba koje pripadaju različitim ciljnim skupinama građana u cilju obuhvata velikog broja ljudi u kratkom vremenskom roku', rekao je ministar.

Nakon zaključka EMA-e o cjepivu AstraZenece, ministar Beroš na jučerašnjoj videokonferenciji ministara zdravstva država članica Europske unije istaknuo je važnost usvajanja koordiniranog i harmoniziranog pristupa na razini EU o primjeni tog cjepiva, kako bi se izbjegle nejasnoće u široj populaciji.

Ministar je rekao da se s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacija i povećani priljev pacijenata u bolnice postupno povećavaju kapaciteti za Covid bolesnike, kao i potreba aktivacije sekundarnih centara za prihvat oboljelih.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Brojke novozaraženih i dalje neumoljivo rastu, pada prosječna dob, a situacija u bolnicama je sve zahtjevnija. U samo tjedan dana hospitalizirano je 1369 osoba, a ukupan porast hospitaliziranih u posljednjih mjesec dana veći je od 120 posto, rekao je Beroš, dodajući da te brojke ukazuju na pojačano opterećenje čitavog zdravstvenog sustava, od obiteljskih liječnika do bolnica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!