AKCIJA 'TITANIK'

Potres u Makedoniji: Istrage i uhićenja zbog namještanja izbora

12.02.2016 u 14:07

Bionic
Reading

Specijalna tužiteljica za organizirani kriminal Katica Janeva održala je u Skoplju tiskovnu konferenciju na kojoj je, pod kodnim nazivom 'akcija Titanik', najavila otvaranje desetak slučajeva povezanih s lažiranjem izbora te podizanje kaznenih prijava protiv više osoba. Iako njihov identitet nije službeno otkriven, mediji javljaju da su među istraživanima bivša ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska, bivši ministar prometa Mile Janakievski te tajnik makedonske Vlade Kiril Božinovski. Na zahtjev tužiteljstva, u vezi s istim predmetom jutros je uhićen i gradonačelnik pogranične općine Pustec Edmund Temelko

Kako javlja Meta.mk, popis optužbi protiv dvoje bivših ministara i tajnika vlade uključuje kaznena djela zločinačkog udruživanja, povrede biračkog prava, povrede slobode glasanja, nuđenja mita i uništavanje biračkog materijala. Postupci se vode i protiv pet ustavnih sudaca koji su bili na dužnosti prilikom organizacije izbora 2013., a pod istragom je i četvero članova Državnog izbornog povjerenstva, objavila je zamjenica javne tužiteljice Fatime Fetai. Istraga je pokazala da je u izbornom procesu bilo primjena nasilja, podmićivanja, zlouporabe financijskih sredstava, ali i medija, precizirala je Fetai. Zbog postupka u tijeku, tužiteljstvo nije otkrilo identitet osoba pod istragom, no potvrdilo je da je jedna osoba s dvojnim državljanstvom već lišena slobode.

Televizija Telma javlja da je riječ o gradonačelniku albanske pogranične općine Pustec, većinski naseljene Makedoncima, Edmundu Temelku koji je priveden jutros u Resenu. Njegovo uhićenje vjerojatno je povezano s optužbama za lažiranje prijava boravka mještana Pusteca koji su, prema tvrdnjama oporbe, na dan izbora dovođeni u Makedoniju kako bi glasali za vladajući VMRO-DPMNE.

Sve ove optužbe poznate su makedonskoj javnosti iz zvučnih zapisa koje je vođa oporbenog SDSM-a Zoran Zaev emitirao na tiskovnim konferencijama tijekom prošlogodišnje krize vlasti u ovoj državi. Ona je okončana intervencijom delegacije EU-a i SAD-a koje su primorale vladajuće i oporbu da potpišu 'Pržinski dogovor', sporazum po kojemu se obvezuju prihvatiti neovisnu sudsku istragu optužbi iznesenih u audiosnimkama te izabrati novu tehničku vladu koja bi provela fer parlamentarne izbore. Kao posljedica dogovora došlo je i do smjene na mjestu premijera - šef VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski nedavno je podnio ostavku, a naslijedio ga je Emil Dimitrievski, također iz iste stranke.

Specijalna tužiteljica Katica Janeva prethodnih je mjeseci saslušavala niz upletenih u optužbe za lažiranje izbora. Janeva se javnosti nekoliko puta požalila na pritiske, prije svega iz redova vladajućih, čiji su dužnosnici nakon saslušanja podnosili prijave protiv nje same. Janeva je i danas na tiskovnoj konferenciji izjavila da neće šutjeti te da se osjeća slobodna i čvrsta, a u njezinu zaštitu proteklih dana stali su i veleposlanici SAD-a i Europske unije. Hoće li joj biti potrebna, doznat ćemo u narednom razdoblju, kada se očekuju istrage i protiv još aktivnih dužnosnika vladajuće stranke.