EPICENTAR KOD L'AQUILE

Potresi u Italiji: Snijeg otežava pristup, evakuacije u Rimu

18.01.2017 u 11:08

Bionic
Reading

Tri jača potresa, i više srednjih i slabih, zatresli su središnju Italiju u roku od samo sat i pol. Prvi, jačine 5,3 dogodio se iza 10 sati, drugi od 5,7 po Richteru nešto iza 11 sati, a treći jačine 5,4 oko 11.30. Svima je epicentar bio oko stotinjak kilometara sjeveroistočno od Rima u blizini grada L'Aquile koji je razrušen u razornom potresu 2009. Još uvijek nema izvješća o ozljedama i ozbiljnoj materijalnoj šteti, iako su se urušila neka napuštena ruralna zdanja. Nanosi snijega u regijama Lazio, Marche i Abruzzi otežavaju pristup područjima u kojima možda ima stradalih

'U nekim područjima nema struje zbog snijega, ne rade čak ni mobiteli', kazao je Sante Stragoni, gradonačelnik Acquasanta Terme, grada pogođenog ljetošnjim potresom u kojemu je stradalo 300 ljudi. 'U nekim područjima snijeg je visok dva metra', rekao je gradonačelnik za SkyTG 24.

U Rimu, evakuirana je podzemna željeznica, nastava je prekinuta, učenici su poslani kućama, a muzeji su zamolili posjetitelje da odu. Mnoštvo Rimljana izašlo je na ulice u strahu od urušavanja zgrada, kao i svi Talijani u mjestima bliže epicentru. 

'Svi su vani. Veoma je hladno i vjetrovito', rekla je Lina Mercantini iz seoceta Ceselli u Umbriji, oko 80 km od epicentra. 'Ovo je izazov za živce. Ne prestaje. Svi se tresemo', opisala je Mercantini. 

Epicentar prvog potresa bio je u centralnoj Italiji, 10 kilometara od grada Maltignana, javlja N1.

Građani su javili kako se podrhtavanje moglo osjetiti i u Rimu. Prijavili su podrhtavanje kuća i ureda, a ovaj potres pogodio je Italiju nakon što se tlo pomalo treslo tijekom nekoliko proteklih dana.

Drugi potres bio je jačine 5,7 stupnjeva po Richteru, a epicentar je bio na dubini od deset kilometara. Tlo se zatreslo tek 30-tak kilometara od L'Aquile i 108 kilometara od Rima.

Treći potres dogodio se nešto prije 11.30 i to 17 kilometara od L'Aquile i 95 kilometara sjeveroistočno od Rima.

Iz talijanskog Crvenog križa javljaju kako još nema izvješća o šteti ili ozlijeđenima. Autocesta koja prolazi tim područjem zatvorena je dok se ne provjeri je li došlo do oštećenja. Na području koje je najbliže epicentru zatvorene su i škole.

Geofizički odjel Prirodoslovno-matematičkog fakulteta objavio je da se potres osjetio i u Hrvatskoj, poglavito u obalnom dijelu zemlje i na višim katovima zgrada. 

Italija je u posljednje vrijeme seizmički vrlo aktivna. Prošlog kolovoza ju je pogodio potres snage 6,2 stupnja koji je ubio 229 ljudi.

Nakon toga su se u listopadu prošle godine dogodila dva, još jača potresa koja su mjerila snagu iznad šest stupnjeva po Richteru.

Na tim porušenim područjima još traje obnova porušene infrastrukture.