hrvatsko pravosuđe

Postupak protiv kirurga koji je operirao Maškarina otišao u zastaru još 2014.

03.03.2017 u 07:44

Bionic
Reading

Općinski sud u Rijeci nepravomoćno je, zbog zastare koja je nastupila još 2014., obustavio postupak protiv kirurga Branka Popovića, koji je bio optužen zbog nesavjesnog liječenja pacijenta Miroslava Maškarina

Tada 21-godišnjem Maškarinu je, tijekom rutinske operacije slijepog crijeva u KBC-u Rijeka 2006., zbog komplikacija amputirana lijeva potkoljenica, a Popović je optužen da je iz nehaja nesavjesno postupao i time prouzročio teške tjelesne ozljede, piše Novi list.

Popović je 2011. nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine, no presuda je 2012. ukinuta i vraćena na ponovno suđenje.

No, s obzirom da je 1. siječnja 2013. na snagu stupio novi Kazneni zakon, kojim je kazna zatvora za djelo za koje je Popović optužen smanjena s maksimalnih pet godina na jednu, time je smanjen i rok za zastaru koja je nastupila 2014.

Državno odvjetništvo ima pravo žalbe.

U građanskoj parnici za naknadu štete, Maškarinu je dodijeljena odšteta od gotovo šest milijuna kuna, no na tu je presudu DORH podnio žalbu, a Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić za Novi list je rekla da mu još ni kuna nije isplaćena.